Figaro: Prve odluke Marin Le Pen i Makrona ako pobede na izborima u nedelju 1foto EPA-EFE/YOAN VALAT

Liderka francuske ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine) izjavila je danas nekoliko sati pred početak izborne tišine da će, ukoliko u nedelju pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora, formirati vladu nacionalnog jedinstva, preneo je pariski list Figaro.

Le Penova je na Tviteru navela da će prvo formirati „vladu nacionalnog jedinstva“ a potom će pokrenuti „šok kupovne moći“ tako što namerava da porez na dodatu vrednost (PDV) smanji sa 20 na pet odsto za energente, dok će PDV potpuno ukinuti na osnovne proizvode.

Kandidatkinja ekstremne desnice je dodala da će tokom prvih meseci vladanja organizovati „referendum za zaustavljanje imigracije“ a potom će uvesti porez na finansijsko bogatstvo koje će zameniti porez na imovinu.

Makron je sa svoje strane rekao da će premijer Žan Kasteks (Jean Castex) ostati na funkciji naredne nedelje, ako u nedelju bude ponovo izabran.

Odlazeći predsednik je rekao da je potreban kontinuitet rada vlade u kontekstu rata u Ukrajini i napetosti o kupovnoj moći gradjana.

Kasteks je nedavno rekao da će podneti ostavku ako Makron pobedi u nedelju. Premijer, inače iz redova desničarske stranke Republikanci, kao razlog moguće ostavke je naveo da je jedan od onih koji misle da je potreban novi podsticaj posle ponovnog izbora Makrona.

Međutim, premijer je nagovestio mogućnost da ostane na vlasti do parlamentarnih izbora zakazanih u junu ukoliko pobedi Le Penova, pošto mu to dozvoljava Ustav.

U Francuskoj večeras u ponoć počinje predizborna tišina koja će trajati do nedelje uveče u 20.00 po zatvaranju birališta.

Francuski zakon zabranjuje objavljivanje rezultata izbora pre zatvaranja birališta. Odmah po zatvaranju biračkih mesta mogu da se očekuju rezultati izlaznih anketa koje sprovode instituti za istraživanje javnog mnjenja.

Izbori po običaju počinju dan ranije u prekomorskim francuskim teritorijama.

Prema poslednjim anketa, predviđa se pobeda Makrona, ali analitičari strahuju od uzdržanih birača smatrajući da će razlika medju kandidatima biti manja ukoliko uzdržanost bude veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.