Filip Ejdus: Ciljevi Hamasa odgovaraju Iranu 1Filip Ejdus Foto: Medija centar

Netanijahu je protivnik mirovnog procesa koji je svojim nacionalističkim politikama koje se oslanjaju na silu i politiku svršenog čina samo produbio antagonizam koji postoji između dva naroda.

To ocenjuje za Danas Filip Ejdus, vanredni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i predsednik Upravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, komentarišući odnos vlade izraelskog premijera prema Palestincima.

Upitan da li je eskalacija sukoba bila očekivana i koliko može da potraje, Ejdus je podsetio da je mirovni proces „već godinama blokiran i bilo je pitanje vremena kada će ponovo doći do eskalacije“.

– Izraelska vlast tretira palestinsko pitanje ne kao problem koji treba rešiti stvaranjem dve države u granicama od pre 1967. godine, što je konsenzus u međunarodnoj zajednici, nego kao bezbednosni izazov kojim se može upravljati. Ovakvu politiku nažalost samo pothranjuje Hamas svojim neprihvatanjem da prizna pravo državi Izrael na postojanje. Trenutno ostaje otvoreno pitanje da li će izraelska vojska samo bombardovati pozicije Hamasa u Gazi kao što je to činila ranije ili će doći i do kopnene invazije što bi moglo ne samo da potraje već i da dovede do još većih civilnih žrtava, navodi naš sagovornik.

Kada je reč o vezama Hamasa u inostranstvu, on kaže da ta organizacija ima direktnu podršku u Iranu.

– Od njih dobijaju novac, naoružanje, logistiku i obuku. Pre samo nedelju dana šef iranske revolucionarne garde Hosein Salami je upozorio da je Izrael ranjiv na jednu veliku taktičku operaciju što je možda bila najava ovoga što sada gledamo. Ispaljivanje ogromnog broja raketa iz Gaze je način da se destabilizuje Izrael koji je već neko vreme u političkoj krizi, proveri efektivnost izraelskog sistema Gvozdena kupola, produbi antagonizam između Jevreja i Palestinaca unutar Izraela i učvrsti imidž Hamasa kao jedine istinske oslobodilačke snage unutar palestinskog korpusa. To su sve ciljevi koji odgovaraju Iranu, ključnom izraelskom rivalu na Bliskom Istoku – zaključuje Ejdus.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.