Filipini: Otvorene škole koje su dve godine bile zatvarene zbog korona virusa 1Foto: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Milioni učenika vratili su se danas u osnovne i srednje škole širom Filipina prvi put u dve godine od njihovog zatvaranja zbog korona virusa a nadležni strahuju da je pogoršana stopa nepismenosti medju decom.

Zvaničnici su se borili sa nedostatkom učionica, strahom od korona virusa, oštećenjima školske zgrade u zemljotresu na severu zemlje, pre nego što su poželeli dobrodošlicu za skoro 28 miliona upisanih učenika.

Samo oko 24.000 državnih škola, ili oko 46 odsto, moglo je da od danas započne nastavu pet puta nedeljno, dok će ostale praktikovati kombinovani model uživo i onlajn nastave.

Kombinovani model nastave biće moguć do 2. novembra, kada će javne i privatne škole biti obavezne da sve učenike vrate u učionice, rekli su zvaničnici za obrazovanje.

Filipini, među najteže pogodjenima pandemijom u jugoistočnoj Aziji, su ;pod tadašnjim predsednikom Rodrigom Duterteom sproveli jedno od najdužih zatvaranja škola zbog korona virusa na svetu.

Dugotrajno zatvaranje škola izazvalo je strah da bi se stopa nepismenosti medju filipinskom decom, koja je već bila visoka pre pandemije, mogla povećati.

Prošlogodišnja studija Svetske banke pokazala je da oko devet od deset mališana na Filipinima nema pristup učenju i da je rasprostranjena nesposobnost dece do 10 godina da pročitaju i razumeju jednostavnu priču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari