Finansijski čelnici zemalja G20 otvorili sastanak na Baliju 1Foto: Sonny Tumbelaka/Pool photo via AP

Ministri financija i guverneri banaka zemalja G20 počeli su danas sastanak na Baliju, u Indoneziji, na kojem će, kako se očekuje, dominirati tema posledica ruske invazije na Ukrajinu na globalnu privredu, u trenutku dok inflacija raste.

Indonežanska ministarka finansija Sri Muljani Indravati otvorila je dvodnevni skup finansijskih čelnika G20 bogatih zemalja i zemalja u brzom razvoju pozivajući svoje kolege, da nađu načine da „grade mostove a ne zidove“.

Ona je rekla da bi posledice neuspeha bile „katastrofalne“, posebno za manje bogate zemlje.

„Milioni i milioni ako ne i milijarde ljudi zavise od nas“, rekla je Indravati.

Sastanci finansijskih šefova u gradu Nusa Dua na Baliju slede posle skupa ministara spoljnih poslova G20 ranije ovog meseca na kome učesnici nisu uspeli da usaglase stavove oko ruskog rata u Ukrajini i njegovog uticaja na svet.

Indravati je rekla da ipak finansijski sastanci G20 imaju prednost što su po prirodi manje politički.

Ona je rekla da je Indonezija pokušala da deluje kao „pošteni posrednik“ da ujedini podeljeni Istok i Zapad unutar G20, podela koja se produbila od kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu krajem februara.

Ne postoje uputstva o tome kako postići sporazum obzirom na tenzije bez presedana oko rata, rekla je Indravati.

Finansijske vođe pokušavaju da nađu način da koordinišu kako će upravljati svojim privredama kroz inflaciju koja beleži 40-ogodišnje maksimume, kako da deblokiraju lance snabdevanja što su posledica pandemije korona virusa i ojačaju finansijske sisteme od budućih rizika.

G20 je uspela da premosti razlike u rešenju globalne finansijske krize 2008. i pandemije, rekla je Indravati.

„Akcije koje ćemo preduzeti imaju vrlo važan uticaj na svet, rekla je ona.

Prvobitno je trebalo da se razgovara o najboljem načinu da se svetski privredni rast oporavi posle pandemije korona virusa ali sada je na vrhu prioriteta rat u Ukrajini sa prehrambenom i energetskom krizom.

Sastanak će ipak biti prilika za novo sukobljavanje stavova zapadnjaka koji osuđuju odgovornost Moskve za ekonomske probleme i velikih zemalja u razvoju koje se protive sankcijama Rusiji.

Rusiju predstavlja zamenik ministra finansija Timur Maksimov i zvaničnica ruske centralne banke Jelisaveta Danilova, dok se očekuje da će ministar finansija Anton Siluanov učestvovati preko video veze.

Moskva nije poslala delegaciju na višem nivou posle „vrlo direktnih kritika“ koje je njen šef diplomatije pretrpeo prošle nedelje na skupu ministara spoljnih poslova G20, rekao je za Frans pres zapadni izvor.

Jedan od ključnih cilljeva američe ministarke finansija Dženet Jelen i drugih zapadnih zvaničnika će biti da se postigne dogovor o određivanju limita za cenu ruske nafte što bi moglo da pomogne da se ona stavi pod kontrolu i ublaži visoka inflacija, dok bi se istovremeno ograničio ruski pristup sredstvima za finansiranje rata.

Jelen je rekla da još nije određeno koji bi bio limit ali da bi trebalo da bude takav da da Rusiji podstrek da nastavi da proizvodi energente, da ta proizvodnja bude profitabilna za Moskvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.