Finska osudila odluku Turske da protera ambasadore deset država 1Foto: Pixabay/Hietaparta

Finska je danas osudila odluku Turske da protera ambasadore deset država koji su pozvali Ankaru da oslobodi borca za ljudska prava Osmana Kavalu, u skladu sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava.

Premijerka Finske Sana Marin ocenila je tu odluku turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kao „oštru reakciju“ i dodala da je nastala „žalosna situacija“.

„Ovo je veoma žalosna situacija. Smatrali smo da je važno da se odluke Evropskog suda za ljudska prava poštuju i primenjuju i zato smo pozvali na oslobađanje ovog aktiviste u oblasti ljudskih prava“, kazala je Marin.

Erdogan je juče objavio da je Turska proglasila nepoželjnim ambasadore deset zemalja, uključujući Finsku, koji su tražili puštanje Kavale iz pritvora u kojem je četiri godine.

Prethodno, u utorak, deset ambasadora je pozvano na razggovor u Ministarstvo spoljnih poslova Turske, gde im je rečeno da je „neprihvatljiva drska izjava, upućena putem društvenih mreža, u vezi sa sudskim postupkom koji sprovodi nezavisno sudstvo“.

Ambasade SAD, Kanade, Francuske, Nemačke, Holandije, Norveške, Švedske, Finske, Danske i Novog Zelanda objavile su u ponedeljak zajedničku izjavu, navodeći da odlaganje suđenja Kavali, spajanje različitih predmeta i otvaranje novog procesa uprkos prethodnoj oslobađajućoj presudi „baca senku na poštovanje demokratije, vladavine prava i transparentnosti“.

Kavala, 64-godišnji filantrop i borac za ljudska prava, uhapšen je pre četiri godine po optužbi da je pokušao da obori tursku vladu demonstracijama koje su se 2013. raširile iz Istanbula po celoj zemlji.

Optužen je i za špijunažu i pokušaj zbacivanja vlade neuspelim državnim udarom iz jula 2016. godine.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u decembru 2019. godine da Kavala treba da bude pušten iz zatvora, ali su turske vlasti ignorisale presudu.