Folksvagen Foto: EPA / FILIP SINGER
Ukidanje radnih mesta se planira u okviru mera štednje uvedenih radi finansiranja investicija u električna i autonomna vozila.

„Zbog automatizacije i rutinskih zadataka kompanija očekuje da će između 5.000 do 7.000 radnih mesta nestati do 2023. godine“, navela je grupa u saopštenju i dodala da će smanjenje radne snage biti sprovedeno tako što se neće zamenjivati oni koji odlaze u penziju.

Ova smanjenja dodaju se na već tekući program restrukturiranja koji predviđa da se do 2020. ukine 21.000 radnih mesta u svetu i uštedi više od tri milijardi evra.

Istovremeno grupa Folksvagen namerava da podigne na 19 milijardi evra ulaganje u „stvari budućnosti“, kao što je uvođenje električnih modela i autonomnih vozila, u odnosu na 11 milijardi koliko je najavljeno u novembru.

Kompanija namerava da otvori oko 2.000 radnih mesta za razvoj softvera i elektronike, i navodi da je garancija zaposlenosti do 2025. godine postignut u dogovoru sa sindikatima ostaje na snazi.

„Neće biti otpuštanja“, rekao je juče predsednik grupe Folksvagen Herbert Dis juče prilikom predstavljanja godišnjih rezultata.

Povezani tekstovi