Fon der Lajen: Putin je objavio rat našoj ekonomiji, energetici i vrednostima 1Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Evropska solidarnost sa Ukrajinom je “neopkolebljiva” a sankcije Rusiji “ostaju na snazi”, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u govoru o stanju Unije u Evropskom parlamentu.

“Putin će propasti, Evropa će pobediti”, rekla je ona.

Tokom govora kojem je, kako prenosi RTE, prisustvovala i Olena Zelenska, supruga ukrajinskog predednika Volodimira Zelenskog, Fon der Lajen je najavila da će danas krenuti na put u Kijev na razgovore sa Zelenskim i dodala da će “raditi na tome da Ukrajina dobije pristup jedinstvenom tržištu EU”.

“Budimo jasni, jako puno toga je na kocki, ne samo za Ukrajinu, nego i za celu Evropu i svet, a mi ćemo se naći pred testom onih koji žele da iskoriste bilo kakvu mogućnost da nas podele”, rekla je ona.

“Ovo nije samo rat koji je pokrenula Rusija protiv Ukrajine, to je rat koji se vodi energetskim i ekonomskim sredstvima, rat protiv naših vrednosti i naše budućnosti. Radi se o borbi autokratije protiv demokratije”, rekla je Fon der Lajen.

„Ovo je rat objavljen i našoj ekonomiji, energiji, vrednostima, rat protiv naše budućnosti“, naglasila je.

„Danas, hrabrost ima ime, a to je Ukrajina, hrabrost ima lice, a to je lice ukrajinskih građana koji su ustali protiv ukrajinske agresije“, zaključila je Fon der Lajen.

Ona je izrazila uverenost da će u ratu pobediti Ukrajina i Evropa, što su prisutni pozdravili aplauzom.

“Ruski finansijski sektor nalazi se na aparatima. Vreme je za odlučno delovanje, a ne za popuštanje i tu moramo da budemo potpuno jasni. Isto važi i za našu finansijsku podršku Ukrajini”, naglasila je ona.

“Rusija i dalje aktivno manipuliše našim tržištem energije. Oni su odlučili da radije rasipaju gas, nego da ga šalju nama po ugovorima”, rekla je predsednica Komisije.

Prema njenim rečima, prošle godine je oko 40 odsto gasa uvezeno iz Rusije, a ove godine taj se broj smanjio na devet odsto.

“Određujemo mere za države članice koje treba da smanje ukupnu potrošnju električne energije”, rekla je Fon der Lajen, govoreći o merama pomoći za energetsku krizu.

“Milionima Evropljana treba pomoć. Zato predlažemo ograničenje prihoda kompanija koje proizvode električnu energiju. Radimo na hitnim i privremenim merama, koje uključuju i određivanje najviše cene gasa”, rekla je ona i dodala da je sa Norveškom dogovoreno da se oformi tim čiji će zadatak biti osmišljavanje načina da se smanji cena gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.