Fon der Lajen: Radimo na prevazilaženju spora Sofije i Skoplja 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da se radi na prevazilaženju spora Sofije i Skoplja, kako bi do kraja godine mogla da se održi prva međuvladina konferencija Severne Makedonije sa EU.

„Sa obe strane radimo i razgovaramo. I sa Bugarskom, sa ciljem da prevaziđemo ovu poslednju prepreku. Ima mnogo dobrih ideja o kojima vredi da se razmisli, sve sa ciljem da prevaziđemo poslednju prepreku i da započnemo sa prvom međuvladinom konferencijom. Naš cilj je da sa Severnom Makedonijom i Albanijom započnemo pre kraja godine“, rekla je Fon der Lajen u Skoplju.

Ona je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom, poručila da vlasti u Skoplju i građani ne treba da gube nadu, da su prešli veliki put i postigli veliki napredak.

„Imate podršku mnogih prijatelja u EU i hajde da radimo vredno ka održavanju te prve međuvladine konferencije. To će biti naš zajednički cilj“, rekla je Ursula fon der Lajen.

Premijer Severne Makedonije ocenio je da postoje pozitivni signali iz Sofije oko identitetskih pitanja o kojima Skoplje insistira da ne mogu biti predmet razgovora, dodajući da se i on nada da će prva međuvladina konferencija biti održana do kraja 2021.

Zaev je rekao da je na sastanku sa Fon der Lajen izrazio nadu da će lideri zemalja članica EU potvrditi Deklaraciju iz Brda, kada je Slovenija preuzela predsedavanje, o čvrstom zalaganju za proširenje zemljama Zapadnog Balkana.

„Smatramo da blokada ovog procesa nije u duhu ovog opredeljenja. Smatramo da je potreban novi podsticaj za ubrzanje procesa za donošenje odluka, zato što svako produžavanje blokade ohrabruje retrogradne snage koje su protvnici evropskog jedinstva i evropskih vrednosti“, rekao je Zaev.

Kako je istakao, blokada operativnog početka pregovora, koji je odobren u martu prošle godine, odrazio se negativno na celi region i zapretio je poverenju u EU kao kredibilnog partnera.

Sofija je u decembru 2020. prvi put blokirala usvajanje Pregovaračkog okvira i početak pregovora EU sa Skopljem, uz obrazloženje da Severna Makedonija ne ispunjava bilateralni sporazum o dobrosusedstvu, ali i sa zahtevom da prizna „bugarske korene“ makedonskog identiteta i jezika što Skoplje odlučno odbacuje.

Bugarska je veto na početak pregovora potvredila i u junu ove godine na Savetu Evropske unije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Fon der Lajen: Radimo na prevazilaženju spora Sofije i Skoplja”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.