Fon Kramon: Nije pametna odluka EU da ne pomogne Crnoj Gori 1Foto: EPA/ INGA KJER

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon (von Cramon) ocenila je danas da „nije mudra odluka“ EU da ne pomogne Podgorici u otplati kineskog kredita i pozvala institucije EU da još jednom razmisle o tom pitanju.

„Nisam sigurna da je to strateški pametna odluka. Korumpirani lideri kao što je predsednik Crne Gore godinama su eksploatisali zemlju. Sada nova vlada treba da počisti i finansijsko nasleđe“, navela je Fon Kramon na Tviteru.

Navodeći da je „EU jednom već pogrešila u Grčkoj pa je Kina je poreuzela luku Pirej“ Fon Kramon je upozorila da kineska vlada sada ima šansu da preuzme glavne delove crnogorske obale, ako Crna Gora ne može da servisira zajam.

„Trebalo bi pre toga dva puta da razmislimo da ponovo ne odigramo u korist Kine“, dodala je.

EU je 12. aprila nagovestila da je odbila molbu Crne Gore za pomoć u otplati kineskog zajma za nedovršeni autoput u iznosu od milijardu dolara.

„EU je već najveći pružalac finansijske pomoći Crnoj Gori, najveći investitor i najveći trgovinski partner. I dalje smo uz njih, ali ne vraćamo zajmove koje uzimaju od trećih strana“, rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano na redovnom brifingu za novinare.

Stano je rekao da „EU brine zbog socioekonomskih i finansijskih učinaka nekih kineskih ulaganja ili duga koji neka kineska ulaganja mogu imati u zemlji jer postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i dužničke zavisnosti“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Fon Kramon: Nije pametna odluka EU da ne pomogne Crnoj Gori”

  1. Dobivanje mogucnosti za otplatu Drzavnog duga, mora se razgovarati sa Kinom a od nje trziti mogucnost otplate duga.Eu neotplacuje dugove jedne strane.prvo CG nije clanica Eu ,jeste u NATO .A i turska je clanica NATO ali nije clanica EU

    • A sta to ima Kine pitat i ti si se zapleo u svom komentaru Kinezima su duzni Crnogorci i ako CG uspije od trece strane dobit te novce da u roku Kinezima refundiraju dug Cist posao duga ljubav Moje pitanje sto bi bilo da Srbija taj dug otplati samo me zivo interesuje dal bi tad EU i ostali nato zlikovci priznali Srbiji teritorijalnu zavisnost CG ka Srbiji

  2. Koliko bi to Kina mogla da uzme crnogorske obale ja se slazem to je od Bara do Tivta.
    Za ovako veliku crnu goru to je nista tu bi se naselilo jedno milion kineza koji bi imali pravo glasa i eto jake i velike crne gore
    Ode nama braco crnogorci luka Bar

    • И треба да оде, после земљотреса направљена је српским парама.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.