Francuska i Nemačka žele sastanak na vrhu EU i Rusije 1Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Francuska i Nemačka predložile sastanak na vrhu Evropske unije i ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi se poboljšali odnosi između tog saveza i Rusije, otkrili su dvojica diplomata o potencijalnom susretu, prvom takve vrste od 2014. godine, javlja Hrvatska radio-televizija.

Susret bi se dogodio nakon sastanka američkog predsednika Džozefa Bajdena i ruskog Vladimira Putina u Ženevi, prenosi HRT pozivajući se na Hinu i Rojters.
Pariz i Berlin su nezadovoljni što se pristup EU-a prema Rusiji proteklih godina svodi samo na sankcije, prenosi Rojtrs.

Moramo raspraviti kako izaći iz ove negativne spirale, no moramo nastupiti ujedinjeno, rekao je jedan evropski diplomat, dodavši da bi se baltičke države mogle protiviti samitu.

Nije još jasno da li bi takav susret uključivao svih 27 čelnika članica EU-a ili samo predsednicu Evropske komisije i predsednika Evropskog saveta.

Susreti na tom nivoumprekinuti su nakon što je Rusija 2014. godine anektirala ukrajinski poluotok Krim.

EU čelnici o novoj strategiji upravljanja sve gorim odnosima s Rusijom razgovaraće sutra na dvodnevnom samitu u Briselu.

Nemačka i Francuska su dale neke ideje za raspravu u EU o Rusiji.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je ranije pomenula da s Rusijom i Kinom na najvišem nivou bi trebalio da razgovara samo SAD. Rusija je sused, a takav je format već postojao 2007. u Finskoj, rekla je Rojtersu osoba upućena u nadolazeći sastanak o Rusiji.

Strateški dokument Evropske komisije i diplomatske službe EU-a ranije ovog meseca pokazao je da, uprkos godinama tenzija, EU i Rusija imaju temeljnu zajedničku odgovornost za mir i sigurnost na evropskom kontinentu.

Iako zapad optužuje Rusiju za kibernetske napade, kampanje dezinformacija druga dela, što Kremlj odbacuje, najveća država na svetu je i peti najveći trgovinski partner EU-a, dok je evropski blok najveći strani investitor u Rusiju.

Strateški dokument Europske komisije i diplomatske službe EU-a ranije ovaj mjesec pokazao je da, usprkos godinama tenzija, EU i Rusija imaju temeljnu zajedničku odgovornost za mir i sigurnost na europskom kontinentu.

Iako zapad optužuje Rusiju za kibernetske napade, kampanje dezinformiranja i druga djela, što Kremlj odbacuje, najveća država na svijetu je i peti najveći trgovinski partner EU-a, dok je europski blok najveći strani investitor u Rusiju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Francuska i Nemačka žele sastanak na vrhu EU i Rusije”

  1. Kakva EU, čuš ona hoće sastanak na nivou, trebaš imati nivo da bi bio na nivou a EU to nema odavno.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.