Francuski spasioci nisu adekvatno reagovali na pozive čamca sa migrantima koji je potonuo 1(Ilustracija) Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Sve je više dokaza da francuske spasilačke službe nisu na adekvatan način odgovorile na poziv u pomoć čamca sa najmanje 33 migranta na njemu koji je potonuo u Lamanšu prošlog novembra kada je samo dvoje putnika preživelo.

 

Transkripti hitnih poziva upućenih francuskoj obalskoj straži sugerišu da je očajnim putnicima više puta rečeno da pozovu hitne službe Velike Britanije uprkos tome što su bili u francuskim vodama kada su prvi put zatražili pomoć, prenosi Bi-Bi-Si.

Istraga francuske policije sugeriše da francuska obalska straža nikada nije poslala pomoć na lice mesta uprkos zahtevu Velike Britanije da to učini.

Prošle godine 24. novembra operateri francuske obalske straže u kontrolnoj sobi na Rtu Gris-Nez primili su prvi poziv upomoć čamca sa migrantima koji se našao u nevolji.

Putnici su zamoljeni da pošalju tačnu lokaciju sa svojih mobilnih telefona koja je postavila čamac više od pola milje unutar francuskih voda.

Prema dokumentima, francuski operateri su upozorili britansku obalsku stražu u Doveru. Dvadeset minuta kasnije, nakon što su sa broda dobili ažuriranu lokaciju, poslali su Doveru koordinate, rekavši da je čamac sada u britanskim vodama.

Ubrzo nakon toga, Velika Britanija je poslala poruku da se čini da je brod ipak u Francuskim vodama, ali su francuski operateri nastavili da više od dva sata pozivaju putnike broda da se obrate Velikoj Britaniji za pomoć.

Britanske vlasti su poslale spasilački brod na lice mesta, ali su takođe zatražile od Francuske da pošalje svoj patrolni čamac Le Flamant jer je bio bliže. Međutim, Le Flamant nikada nije poslat.

Kontrolna soba u Doveru pretražila je oblast u kojoj se procenjivalo da se nalaze migranti u nevolji. Medjutim, ništa nije pronađeno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.