Grčka: Spašena 483 migranta s ribarskog brodića koji je isplovio iz Libije 1Ilustracija Foto: Pixabay/Geralt

Grčke vlasti saopštile su danas da je ribarski brodić dovučen u luku na Kritu nakon što je njegova posada izgubila kontrolu u nevremenu, a prevozio je 483 migranta koji su isplovili iz Libije.

Obalska straža saopštila je da su na brodu bili Sirijci, Egipćani, Pakistanci, Palestinci i Sudanci i da je bilo 336 muškaraca, 10 žena, 128 dečaka i devet devojčica i da su svi prebačeni juče na trajekt koji je privremeno pristao na južno grčko ostrvo Krit.

Putnici su prepunili ribarski čamac od 25 metara koji je isplovio iz Libije i krenuo ka Italiji, saopštila je Obalska straža. Putnici su uputili poziv u pomoć kada je brodić izgubio kontrolu dok je plovio Sredozemnim morem u blizini Krita.

Izvedena je velika spasilačka operacija, u kojoj su učestvovala grčka fregata, dva broda Obalske straže, pet trgovačkih brodova i dva ribarska pod italijanskom zastavom.

Nepovoljni vremenski uslovi sa jakim vetrovima koji su uzburkali more sprečili su migrante da se prebace na bilo koji drugi brod pa je ribarski čamac do luke na jugoistoku Krita dovukao jedan od ribarskih brodova pod italijanskom zastavom.

Ministar za migracije Notis Mitarači poslao je pismo Evropskoj komisiji u utorak popodne, tražeći da se putnici prebace u druge države Evropske unije.

On je naglasio da se od Grčke i drugih država na spoljnim granicama EU, u koje dolaze migranti u pokušaju da dodju do bogatijih evropskih zemalja, „ne može očekivati da nose sve veći teret koji je nesrazmeran njihovim kapacitetima“.

Desetine hiljada ljudi koji beže od sukoba i siromaštva na Bliskom istoku, u Aziji i Africi svake godine pokušavaju da udju u Evropsku uniju opasnim morskim putovanjima.

Većina stiže na istočna grčka ostrva sa obližnje turske obale u malim gumenim čamcima ili pokušava da predje direktno u Italiju iz severne Afrike i Turske u većim brodovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.