Foto: EPA/ SASHA DITSCHER

U video-poruci, Frauke Petri, jedna od lidera AfD, rekla je da ne želi da bude ni u timu koji se bavi kandidaturom za kancelarsku funkciju, prenosi Dojče vele (DW). Svoju odluku ona je obrazložila stavom da se o suštinskom usmerenju stranke mora diskutovati, nezavisno od kadrovskih pitanja. Petri je takođe rekla da AfD od jeseni 2015. godine nema zajedničku strategiju. AfD je nedavno značajno izgubila na popularnosti: u jesen 2015. godine je mogla da računa i do 30 odsto glasova dok trenutno ta brojka iznosi 14 odsto, navodi DW.

Odluka Frauke Petri je pre svega pobeda njenih protivnika u partiji, rekao je za DW profesor Oskar Nidermajer, koji se bavi istraživanjem stranaka na Slobodnom univerzitetu Berlin. To, prema njegovim rečima, ne znači da će sada krajnje desno krilo partije preuzeti vlast.

– To krilo je doduše snažna manjina unutar stranke, naročito na istoku zemlje, ali do sada je to ipak manjina. Prvo bi trebalo sačekati i videti ko je u većini na partijskom kongresu u Kelnu, jer tamo neće biti reči samo o ličnostima, već i o sadržajima … Mislim da je ovo podvlačenje crte ispod istaknute funkcije za Frauke Petri. Doduše, ona će ostati šefica stranke, barem u narednih nekoliko meseci. Ali kandidat i njegov tim predstavljaju izuzetne pozicije, a ona ih neće imati. Ne mogu da zamislim da je ona po svom karakteru spremna da se kao partijski vojnik povuče u drugi red i vredno radi, a da ne bude u centru pažnje – navodi Nidermajer.

On ne veruje da će se AfD sada podeliti.

– U mnogome sve zavisi šta će se desiti sa predlozima koje je Frauke Petri pripremila za partijski skup. Tu se radi o distanciranju od ekstremne desnice i o strateškom pitanju da li stranka želi da bude fundamentalna opozicija ili desna građanska partija koja bi jednom trebalo da bude sposobna da uđe u koalicije. Ako stranka bude to u Kelnu diskutovala, onda će se pokazati i koji pravac će zauzeti – zaključio je Nidermajer.