G20 obećala jednak pristup vakcini protiv korona virusa 1Foto:beta/AP

Lideri Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju – G20 obećali su danas na onlajn samitu da će učiniti sve kako bi obezbedili „jednak“ pristup vakcini protiv korona virusa.

„Nećemo odustati od napora da svima obezbedimo jednak pristup (vakcinama, testovima i terapiji)“, navodi se u završnoj deklaraciji dvodnevnog virtuelnog samita u organizaciji Saudijske Arabije.

Lideri G20 su naveli da „u potpunosti podržavaju“ mehanizme koje je uspostavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u borbi protiv epidemije korona virusa, a koja podrazumeva da vakcina ne bude samo pristupačna najbogatijim zemljama.

G20 u završnoj deklaraciji obećala je da će sprovesti ranije usvojenu incijativu o odlaganju otplate duga siromašnih zemalja.

Lideri su o trgovini naveli da je „važnije nego ikad da se podrži multilateralni trgovinski sistem“ i da se osiguraju „jednaki uslovi“.

Grupu 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju – G20, čine 19 zemalja i Evropska unija, medju kojima Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD.

Šef američkog programa za brzi razvoj vakcine protiv korona virusa, doktor Moncef Slaui, rekao je da bi prva vakcinacija u Sjedinjenim Državama mogla da počne 12. decembra, prenosi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari