Generalna direktorka MMF se nada globalnom odgovoru na virus korona 1Kristina Georgieva Foto: Beta/AP/Jose Luis Magana

Ona je novinaru Si-En-Bi-Sija (CNBS) rekla tokom Konferencije o bezbednosti u Minhenu da će za dve sedmice ponovo biti otvorene fabrike u Kini, što će omogućiti jasniju sliku sposobnosti Kine.

Georgijeva je istakla da MMF prati širenje zaraze u Kini i da to „za sada nije veliki problem“, ali da bi to moglo da se promeni ukoliko dođe do širenja na zemlje sa slabijim zdravstvenim sistemom, kao što su države Afrike.

Direktorka MMF-a je upozorila da ne treba porediti novu zarazu sa SARS-om (teškim akutnim respiratornim sindromom), koji se pojavio početkom ovog veka.

Ona je naglasila da se ne radi samo o tome da je novi virus drugačiji, već da se i privreda Kine promenila, i sada čini oko 19 odsto svetske ekonomije, dok je početkom veka taj procenat bio samo osam odsto.

„Stoga je dosta značajnije širenje zaraze iz Kine, naročito u Aziji, ali i ostatku sveta“, dodala je Georgijeva i izrazila nadu da će vlade i centralne banke pripremiti odgovor kada bude jasniji uticaj širenje virusa korona na ekonomiju.

U Kini je do sada registrovano 63.850 zaraženih i 1.380 umrlih od virusne upale pluća.