Generalna sekretarka SE: Ne znam da li će Rusija nakon rata moći nazad u Savet Evrope 1foto-EPA-EFE-PATRICK-SEEGER

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić izjavila je danas da ne zna da li je moguće da se Rusija ponovo pridruži savetu kada se završi rat koji vodi u Ukrajini i da „žali što su ruski gradjani lišeni pristupa Sudu za ljudska prava zbog brutalne politike njihovih lidera“.

Burić je u intervju za Inicijativa lica demokratije (Faces of Democracy Initiative) rekla da „kontinuirani, brutalni agresivni rat Rusije protiv Ukrajine sve više cilja ključnu i civilnu infrastrukturu i izaziva bol, smrt i uništenje nezamislivih razmera“.

„Moramo stati uz Ukrajinu i pozvati na prekid ove besmislene ruske agresije. Iskreno žalim što su, kao rezultat brutalne politike njihovih lidera, ruski gradjani lišeni pristupa našem Sudu za ljudska prava zbog dogadjaja nakon 16. septembra 2022. godine“, kazala je ona

Savet Evrope je vodeća evropska organizacija za ljudska prava. Od kada je osnovano 1949. godine, telo koje se sastoji od 46 država članica, uključujući svih 27 država članica Evropske unije, promoviše vladavinu prava, ljudska prava i demokratiju širom Evrope.

Zbog agresorskog rata protiv Ukrajine, Rusija je izbačena iz Saveta Evrope u martu 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.