Foto: EPA/ Effe Jaume Sellart

Marš koji poziva na novu fazu dijaloga sa ostatkom Španije oranizovao Societat Civil Catalana  (SCC),a prisustvovaće i velikan književnosti Mario Vargas Ljosa i Josep Borel bivši predsednik Evropskog parlamenta.

Hiljade ljudi okupilo se danas u Madridu i Barseloni, zahtevajući od španske vlade i katalonskih vođa da zaustave produbljenje krize nastale usled nastojanja Katalonije da se otcepi od Španije, javio je AP.

Demonstracije u glavnom gradu Španije, Madridu, i regionalnom centru Katalonije, Barseloni, održavaju se u isto vreme pod sloganom „Hoćemo li da razgovaramo“.

Učesnici mitinga nose bele majice, a organizatori su zamolili da se ne donose zastave ni Španije ni Katalonije.

Demonstranti u Barseloni su došli do sedišta regionalne vlade i uzvikuju da žele razgovore, a učesnici nose i transparente na kojima piše: Više razgovora, manje testosterona“ i „Razgovori ili ostavka“.

„Manje mržnje, a više razumevanja“ slogan je koji uzvikuju demonstranti u Madridu, pozivajući političare da počnu razgovore.

Agencija AP je prenela da su se u jednom momentu u Madridu pristalice politike španskog premijera, koji se protivi otcepljenju, pomešale sa demonstrantima koji traže da političari počnu da razgovaraju, ali navodi da je policija brzo razdvojila te dve grupe.

Poziv za dijalog došao je posle traumatične sedmice koja je kulminirala referendumom o otcepljenju Katalonije, konstatuje AP i napominje da je policija neuspešno pokušala da prekine glasanje upadajući na pojedina izborna mesta.

U sukobima za vreme glasanja je povređeno stotine ljudi.