Gradonačelnik Rija priveden zbog primanja mita 1Foto: EPA-EFE/ ANTONIO LACERDA

Policija Rio de Žaneira uhapsila je gradonačelnika Marsela Krivelu, koji je sada u kućnom pritvoru zbog istrage o njegovoj navodnoj umešanosti u šemu za primanje mita u gradskoj kući.

Krivela, evangelistički pastor koji je za gradonačelnika izabran 2016, tvrdi da je nevin i da je meta „političkog progona“.

On je i ranije poricao da ima bilo kakva saznanja o navodnim podmićivanjima u gradskoj kući Rio de Žaneira.

Ovaj konzervativac je pokušao da ponovo pobedi na ovogodišnjim izborima, ali ga je porazio bivši gradonačelnik Eduardo Paes.

Njegov mandat će se završiti 31. decembra.

Krivelina popularnost je počela da opada još kada je preuzeo funkciju 1. januara 2017.

U prethodnim mesecima građani su ga optužili da je loše rukovodio borbom protiv epidemije virusa korona. Protivnike je stekao i zbog svojih evangelističkih i konzervativnih stavova koji su doveli do smanjenja u finansiranju LGBT parade u gradu.

Osim toga, on je uporno izbegavao čuvene karnevalske parade. Ali, kako prenosi Bi-Bi-Si, bez obzira na to, vest o njegovom hapšenju u okviru operacije nazvane „Had“ predstavljala je iznenađenje za građane.

Policija je privela i jednog od njegovih savetnika, kao i poznatu ličnost iz sveta biznisa u gradu.

Operacija „Had“ istražuje navode da je od određenih kompanija zahtevano da plate mito kako bi obezbedile ugovore u gradskoj kući.

Brazil je već godinama poznat po skandalima povezanim sa mitom na najvišim nivoima političkog i sveta biznisa. Hapšenja političara visokog ranga zbog optužbi za podmićivanje nisu neuobičajena.

U oktobru je senator Čiko Rodrigez, saveznik predsednika Žaira Bolsonara, priveden pod bizarnim okolnostima.

Mediji su izvestili da je on uhvaćen sa hrpom novčanica skrivenom u zadnjici, dok je njegov advokat insistirao da to nema veze sa korupcijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.