Gradonačelnik Tibingena isključen iz nemačke stranke Zelenih zbog rasističke izjave 1Foto: Beta/AP

Nemački Zeleni, koji su prema istraživanjima javnog mnjenja favoriti na parlamentarnim izborima u septembru, isključili su danas iz svog članstva gradonačelnika Tibingena, zbog komentara koji su ocenjeni kao rasistički.

Odbor Zelenih savezne države Baden-Virtemberg objavio je da je velikom većinom doneta odluka o isključenju gradonačelnika Tibingena Borisa Palmera.

Palmer je kritikovan zbog komentara koji je prošlog četvrtka napisao na Fejsbuku i u kojem je bivšeg nemačkog tamnoputog fudbalera Denisa Aogoa nazvao „lošim rasistom“ i „crncem“.

Gradonačelnik, koji je inače znao da izaziva partijske kolege komentarima o migrantima i manjinama, branio se da je u pitanju ironija i da je govorio o „kulturi otkazivanja“ koja može da dovede do povlačenja istaknutih ličnosti iz javnog života zbog nekih reči ili dela koja se smatraju neprihvatljivim.

Palmerov argument nije ubedio članove njegove stranke, uključujući i kopredsedavajuću stranke i moguću buduću kancelarku Analenu Berbok.

„Izjava Borisa Palmera je rasistička i odvratna“, rekla je Berbok.

„Naknadno pozivanje na ironiju ne znači da to nestaje. To se sve nadovezuje na provokacije koje isključuju i povredjuju ljude“, rekla je ona i dodala da je Palmer izgubio političku podršku partije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.