Grčka preuzela prvi od 18 francuskih borbenih aviona 1Foto: Beta/Ministarstvo odbrane Srbije (Ilustracija)

Grčka je u sredu preuzela prvi od 18 francuskih borbenih aviona „Rafal“ (Rafale), kao deo velike vojne nabavke jer želi da nadogradi Oružane snage.

Ministar odbrane Nikolaos Panajotopulos prisustvovao je isporuci u Istru, na jugu Francuske, rekavši da je to „prekretnica za Grčko ratno vazduhoplovstvo“.

Grčka je u januaru potpisala ugovor o kupovini aviona „Rafal“ za 2,3 milijarde evra, od čega 12 polovnih i šest novih koje je napravila kompanija „Daso Avijasion“ (Dassault Aviation). Svi će biti isporučeni u roku od dve godine, počev od ovog meseca.

Ta kupovina je deo programa modernizacije grčke vojske u vreme pogoršavanja odnosa Grčke sa susednom Turskom, saveznicom u NATO-u s kojom vodi niz sporova, uključujući o granici na Egejskom moru i zonama eksplatacije u istočnom Sredozemlju. Dve zemlje su od sredine 1970-ih godina triput bile na ivici rata.

„Ova kupovina će doprineti daljem jačanju borbene sposobnosti i moći odvraćanja vazduhoplovstva i Oružanih snaga u celini čija je glavna misija odbrana teritorijalnog integriteta i suverenih prava naše domovine“, rekao je ministar Panajotopulos.
Ministar je istakao bliske vojne veze Grčke i Francuske, rekavši da kupovina aviona „pokazuje našu odlučnost da dalje jačamo ne samo naše bilateralne odnose, već i našu saradnju radi stabilnosti i napreka u širem regionu istočnog Mediterana“.

Erik Trapije (Eric Trappier), predsednik i izvršni direktor kompanije „Daso Avijasion“, reka je da je „Rafal“ avion koji „menja stratešku igru“ u korist Grčke i da će imati „aktivnu ulogu u obezbeđivanju voćstva Grčke kao glavne regionalne sile“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Grčka preuzela prvi od 18 francuskih borbenih aviona”

  1. Clanak o Grckoj kupovini aviona marke Rafal a na fotografiji MIG29 sa nasom trobojkom. Ako nemate foto rafala javite, poslacu vam. Inace Grcka je apsolutni balkanski lider po opremljenosti ratnog vazduhoplovstva. Ali i po dugovima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.