Grčke vlasti najavile uravnotežen budžet, prvi posle višegodišnjeg spoljnog nadzora 1Foto: Pixabay/Bluestones

Grčke vlasti su obećale povratak na budžetski suficit u 2023. godini, u prvom planu potrošnje u 12 godina koji nije pod direktnom kontrolom evropskih zajmodavaca.

Zvaničnici Ministarstva finansija rekli su danas da Grčka planira da se u 2023. vrati na primarni suficit (godišnji bilans pre servisiranja duga) od 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), sa primarnog deficita od 1,7 odsto BDP-a u ovoj godini.

Postizanje uravnoteženog budžeta bio je ključni zahtev zajmodavaca tokom tri uzastopna međunarodna programa pomoći Grčkoj, između 2010. i 2018. godine, finansiranih od institucija Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Takozvani program pojačanog nadzora nad grčkim javnim finansijama od evropskih zajmodavaca istekao je ranije ove godine.

Pravila o deficitu u 19 zemalja evrozone suspendovana su 2020. godine zbog pandemije korona virusa, ali su njihovi budžeti i dalje pod pritiskom zbog visokih troškova za energiju i povećanog izdvajanja za odbranu, što je povezano sa ruskim ratom u Ukrajini.

Prema podacima danas dostavljenim grčkom parlamentu, vlada predviđa rast od 2,1 odsto sledeće godine i smanjenje duga na 161,6 odsto BDP-a, sa više od 200 odsto u 2020 godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.