Greta Tunberg: Sagorevanje uglja je gore od rada nuklearnih elektrana 1Foto: AP Photo/Markus Schreiber,file

Ekološka aktivistkinja iz Švedske, Greta Tunberg, izjavila je u utorak da bi biloo pgrešno da Nemačka isključi svoje nuklearne elektrane ako bi tada morala da u termo-elektranama sagoreva više uglja koji pojačava efekat staklene bašte.

Nemačka vlada još nije donela odluku o budućnosti svojih nuklearnih elektrana koje bi po prvobitnom planu trebalo da budu zatvorene ove godine.

Tunberg koja je svojim protestima ispred Parlamenta Švedske 2018. godine inspirisala omladinski ekološki pokret, rekla je da je „veoma loša ideja fokusirati se na ugalj kada je nuklearna energija već tu“.

Upitana da li bi za Zemlju bilo bolje da Nemačka zadrži svoje tri preostale nuklearne elektrane, Tunberg je odgovorila da smatra da je „greška zatvoriti ih“.

Nemačka vladajuća koalicija koju čine tri partije, raspravlja o mogućnosti odustajanja od planiranog zatvaranja nuklearnih elektrana.

Ministar ekonomije Robert Habek, član antinuklearne stranke Zelenih, rekao je da bi rad reaktora malo doprineo da se prevaziđe nestašica gasa.

Zbog odluke Rusije da smanji isporuke prirodnog gasa Evropi, Habek je odobrio ponovno pokretanje nekoliko termo-elektrana na ugalj i naftu kako bi se osiguralo snabdevanje Nemačke strujom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.