Gvaido poziva Venecuelance na nastavak protesta i štrajk 1Foto: EPA-EFE/Miguel Gutierrez

Gvaido je pozvao javne službenike da štrajkuju danas navodeći da će prekidi rada dovesti do generalnog štrajka, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Tokom jučerašnjih protesta jedna žena je poginula od hica iz vatrenog oružja za vreme sukoba demonstranata koji podržavaju Gvaida i bezbednosnih snaga u Karakasu.

Brojni Venecuelanci odgovorili su juče na Gvaidov poziv na proteste širom zemlje ali bezbednosne snage nisu pokazivale znake da reaguju na njegov poziv na vojnu pobunu, i umesto toga su koristile suzavac da rasteraju demonstrante.

Dan ranije Gvaido se pojavio na video snimku okružen vojnicima za koje je rekao da su se pobunili i da su mu se pridružili. Međutim u utorak uveče Maduro je rekao da je osujetio taj pučistički pokušaj.

Opozicione vodje su se nadale da će Gvaidov rizičan potez podstaći niz napuštanja visokorangiranih vojnika i poljuljati Madurovu vlast. Međutim samo je šef venecuelanske obaveštajne agencije otkazao poslušnost Maduru dok je većina drugih ostala čvrsto uz njega. Neki analitičari su predvideli da će to Madura dalje ohrabriti.

Maduro je odbacio navode da je bi spreman da pobegne iz zemlje i rekao da će biti kažnjeni „izdajnici“ koji su pokušali da sprovedu puč.

Tenzije oko krize u Venecueli takodje rastu izmedju SAD i Rusije.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je da će SAD preduzeti vojnu akciju da reši krizu i optužio je Rusiju i Kubi da destabilizuju zemlju time što podržavaju Madura, prenosi BBC.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je poručio Pompeo da je američki uticaj na Venecuelu destruktivan i da se njime krši međunarodno pravo.