Foto: FreeImages/ Clyde Steven

Policija je rekla da oko 40 kriminalnih istražitelja pretražuje pet kuc´a u sjeveroistočnom dijelu grada Maribora na području Stajerske gdje je snimljena grupa.

Video koji pokazuje nekoliko desetina maskiranih muškaraca koji se obučavaju na terenu u vojnim uniformama i držec´i osovine i puške izazvao je široku osudu u maloj naciji u Evropskoj uniji.

Nacionalistički političar Andrej Siško je rekao da naoružani muškarci nisu paravojna milicija, vec´ „slobodni ljudi“ i stražari Stajerske regije. Sisko je poznat po svom antiimigrantskom stavu., javlja AP.

Policija je saopštila da oko 40 kriminalističkih inspektora pretražuje pet kuća u severoistočnom delu Maribora, na području Štajerske gde je snimljena paravojna grupa.

Video objavljen na društvenim mrežama pokazuje nekoliko desetina maskiranih muškaraca koji se obučavaju na terenu u vojnim uniformama, sa puškama i sekirama u rukama, što je izazvalo zabrinutost i široku osudu u Sloveniji, navodi AP.

Nacionalistički političar Andrej Šiško, poznat po svojim antimigrantskim stavovima, rekao je ranije kako naoružani muškarci nisu paravojska, već „slobodni ljudi“ i stražari Štajerske regije.

Ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjorkoš Žnidar izjavila je početkom ove sedmice da vlasti neće tolerisati postojanje paravojnih naoružanih grupa u Sloveniji.

Nacionalistički političar Andrej Šiško potvrdio je postojanje grupe koju je opisao kao „stražare štajerske regije“ na severoistoku zemlje, prenola je AP, podsećajući da je Šiško poznat po svom antiimigrantskom stavu i da se kandidovao na prošlogodišnjim predsedničkim izborima.

Predsednik Slovenije Borut Pahor i odlazeći premijer Miro Cerar „izrazili su zabrinutost zbog navodnog osnivanja paravojne grupe“ iz Maribora, preneli su ranije slovenački mediji.