Holandija: Policijski čas ostaje na snazi 1Willem Engel, vođa protesta protiv policijskog časa u Holandiji/ Foto: EPA-EFE/PHIL NIJHUIS

Policijski čas u Holandiji ostaće na snazi, odlučio je večeras drugostepeni sud, nakon što se vlada žalila na presudu nižeg suda da je ta mera protivzakonita zbog toga što onemogućava garantovanu slobodu kretanja.

U odluci Višeg suda se precizira da je odluka prvostepenog suda suspendovana, a ne ukinuta, i da vlada ne mora da ukida zabranu kretanja između 21:00 sat i 4:30 časova do petka, kada će se odlučivati o žalbi, preneo je BBC.

Nakon uvođenja policijskog časa, prvi put posle Drugog svetskog rata, širom Holandije su organizovani protesti. Večeras je u Hagu bilo primetno prisustvo velikog broja policajaca u blizini parlamenta, ali nije bilo okupljanja građana.

Posle odluke prvostepenog suda premijer Mark Rute je rekao da će to u velikoj meri odmoći u borbi protiv pandemije i pozvao je građane da nastave da se pridržavaju svih mera.

Vlada Holandije danas je počela ubrzano da radi na novom zakonu, koji bi precizno regulisao uvođenje policijskog časa, ali to neće moći da se uradi brzo.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.