Belgija i Holandija zabranile letove iz Velike Britanije zbog nove vrste virusa, Nemačka razmatra 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević (Arhiva)

Belgija i Holandija su danas odlučile da zabrane letove iz Velike Britanije, dok Nemačka razmatra tu mogućnost, u pokušaju da se zaštite od novog soja korona virusa koji se širi jugom Engleske.

Vlada je saopštila da reaguje na oštrije mere koje je juče uveo britanski premijer Boris Džonson za London i jugoistok Engleske.

Holandija je rekla da će sa ostalim zemljama Evropske unije razmotriti mogućnosti da ograniče uvoz virusa iz Velike Britanije.

Džonson je rekao da je moguće da se nova vrsta korona virusa širi i 70 odsto brže.

„Nema dokaza da je reč o smrtonosnijem obliku virusa ili da on izaziva teže slučajeve bolesti. Takođe, nema dokaza da će vakcina biti manje efikasna protiv novog oblika”, rekao je Džonson.

Holandska vlada je upozorila svoje građane da ne putuju ukoliko to nije neophodno.

Velika Britanija je ukazala Svetskoj zdravstvenoj organizaciji da se nova vrsta brže širi, navodeći da je oko 60 odsto zaraženih u Londonu.

Virusi uobičajeno mutiraju, a naučnici su pronašli hiljade različitih mutacija među uzorcima virusa koji izaziva kovid 19. Mnoge od tih mutacija nemaju uticaja na brzinu širenja i težinu simptoma.

Belgijski premijer Aleksander De Kro rekao je da je „iz predostrožnosti” izdao takvu naredbu za period od 24 časa koji počinje u ponoć.

„Ima mnogo pitanja o ovoj novoj mutaciji i da li je možda već na (evropskom) kopnu”, kazao je De Kro.

Dodao je da se nada da će situacija biti jasnija do utorka.

Visoki zvaničnik nemačke vlade rekao je agenciji Dpa da je ograničenje letova iz Velike Britanije „ozbiljna mogućnost”.

Vlada Nemačke, koja predsedava Evropskoj uniji, u bliskom je kontaktu sa susednim zemljama povodom nove opasnosti, navela je Dpa.

Belgija, Holandija i Nemačka su reagovali nakon što je britanski premijer Boris Džonson juče uveo oštrije mere u Londonu i delovima jugoistočne Engleske.

Džonson je rekao da nova varijanta korona virusa koja se prenosi 70 odsto brže od dosadašnjih utiče na brzo širenje novih infekcija u Londonu i na jugu Engleske.

On je dodao da nema dokaza da je novi oblik virusa smrtonosniji ili da izaziva teže simptome, kao i da nema dokaza da će vakcina biti manje efikasna protiv njega.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Belgija i Holandija zabranile letove iz Velike Britanije zbog nove vrste virusa, Nemačka razmatra”

  1. Opa bato.London priprema scenario da jos duze odlozi pregovore sa EU-om o definitivnom razlazu.Da izbegne dugove a istovremeno da ucvrsti svoju poziciju u buducem trgovinskom sporazumu sa EU-jom.Prevedeno na maternji-London jedva ceka da ga EU-ja skine sa spiska.Tako ce imati alibi da ne plati nista.Virus korona,narocito njegove mutacije su odavno sa coveka se popele na pozornicu visoke politike.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.