Hrvatska: 400 "horor priča" porodilja 1Foto: Pixabay/Pexels

„Nosimo sa sobom 400 svedočanstva žena koje su doživele neku vrstu nasilnog, bolnog postupka pre, nakon ili za vreme poroda“, izjavila je Daniela Drandić iz udruženja „Roda“ novinarima. „Ovo je istina, ovo su priče 400 žena koje su nam se u samo dva i po dana javile. Ovo nije prvi da govorimo o tome, ali se nadam da je poslednji i da ce se nešto po tom pitanju preduzeti“, poručila je Drandić.

Žene traže sastanak sa resornim ministrom i tvrde da se iz izjava 400 žena može videti kako se radi, u svakoj bolnici, u svakom gradu, čak i u privatnim klinikama. Bol žene se ne doživljava jednako vrednom, zdravstveni radnici je ne doživljavaju kao bol muškarca“, kažu iz Rode.

„Porodilje su vezane i za sto“. Koliko još žena treba da se javi da bi se nešto pokrenulo. To nije samo 400 žena koje su pisale nama, tu je hiljade komentara na društvenim mrežama“, kažu iz Rode. Lavina se zakotrljala krajem prošle sedmice kada je poslanica „Mosta“ Ivana Ninčević Lesandrić u Saboru ispricala svoje strašno iskustvo iz splitske bolnice gde su joj sa vezanim rukama i nogama bez anestezije radili kiretažu. Postupci nad ženama izvode se bez ikakvog objašnjenja, bez upozorenja na bol i na opciju anestezije, poručuju iz „Rode“. prenosi index.hr.