Foto: Pixabay/Skeeze

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je na sednici Vlade da će biti definisan novi model nabavke borbenih aviona pošto budu detaljno analizirani svi razlozi koji su doveli do problema u realizaciji projekta.

„Posle analize, donećemo dalje procene i odluke kako modernizovati vazduhoplovstvo i definisati kako naći novi model za nabavku borbenog aviona“, rekao je premijer na sednici na čijem je dnevom redu bila samo tačka o stavljanju van snage odluke o nabavci borbenih aviona od Izraela.

Ministar odbrane Damir Krstičević ponovo je odbacio odgovornost hrvatske strane za neuspešnu kupovinu.

„Sve smo napravili ispravno, nema odgovornosti s hrvatske strane“, rekao je Krstičević, koji je suočen s pozivima opozicije da podnese ostavku zbog propasti projekta.

Ranije danas održana je i sednica Veća za odbranu, koje je, kako je navedeno u saopštenju, pozvalo Vladu da definiše novi model nabavke višenamenskog borbenog aviona za potrebe hrvatske vojske.

Vlada Hrvatske najavila je prošle sedmice da će poništiti odluku o nabavci borbenih aviona pošto je dobila obaveštenje od Izraela da SAD nisu dopustile prodaju tih aviona Hrvatskoj.

SAD su blokirale Izraelu prodaju 12 aviona F-16 Barak, starih tridesetak godina, koji su proizvedeni u SAD, a Izrael ih je nadogradio. Hrvatska je za njih kroz deset godina trebalo da plati oko tri milijarde kuna.

Američka strana tražila je da Izrael pre prodaje s aviona ukloni sve nadogradnje, a Hrvatska na to nije htela da pristane i dala je do 11. januara rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li da sprovedu ugovor onako kako je potpisan.

Izrael je u četvrtak, dan pre isteka roka, službeno izvestio hrvatsko ministarstvo odbrane da ne može dobiti takvo odobrenje.

Hrvatska je izraelsku ponudu izabrala na konkursu na kojem su još učestvovali SAD, Švedska, Grčka i Južna Koreja, a tim avionima trebalo je da budu zamenjeni dotrajali MiG-ovi 21.

Povezani tekstovi