Hrvatska rezervisala vakcine protiv korona virusa za više od polovine građana 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT (Arhiva)

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak izjavio je danas da su rezervisane vakcine protiv korona virusa za više od polovine građana.

„Imamo nacrt za nabavku vakcina, ali još nije finiširan jer ne znamo u kom momentu i koliko će stići vakcina. Na vreme smo se pobrinuli da rezervišemo količine za više od 50 odsto stanovnika. Sklopili smo ugovor pre mesec dana s AstraZenecom za 2,7 miliona doza“, rekao je Capak u Zagrebu.

On je na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite istakao da su sklopljeni ugovori s još dve firme – 900.000 doza naručeno je od firme Džonson i Džonson i milion od Fajzera (Pfizer).

„Narudžba je bila u petak, a još ne znamo kako će EU napraviti raspored. Oni kada dobiju ukupnu naručenu količinu, onda rasporede onu količinu koju su ugovorili s pojedinim firmama prema broju stanovnika svim zemljama EU“, objasnio je Capak.

On je precizirao da će vakcinacija biti dobrovoljna i besplatna za sve strateške i ranjive grupe.

Prema njegovim rečima, registracija vakcine nije verovatna pre 25. decembra, pa se očekuje da stigne u prvom kvartalu iduće godine. On je, medjutim, istakao da je sve spremno i ako vakcina dodje ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.