Foto: Pixabay / Hans

Za prenos virusa Zapadnog Nila odgovorni su zaraženi komarci, najčešće iz roda Culex, a uobičajeno su rasprostranjeni na našem području, posebno u letnjim mesecima. Virus se u prirodi održava u ciklusu izmedu komaraca i ptica koje su primarni rezervoari virusa.

Zaraženi komarac prenosi virus na ljude, kopitare i druge sisavce ubodom, ali virus ne može da pređe s čoveka na čoveka.

Do sad je u Hrvatskoj dvoje umrlih. Pre desetak dana preminuo je muškarac iz Belog Manastira koji je imao i neku hroničnu bolest, a tokom vikenda je u zagrebačkoj Zaraznoj bolnici preminuo 84-godišnjak, prema informacijama od utorka, još četvero ljudi su u komi i u životu ih održavaju aparati.

Kod većine tih teško obolelih radi se o kliničkom obliku bolesti koji zahvata središnji nervni sistem, preneli su hrvatski mediji.

Virusom je zaražena i 6-godišnja devojčica iz Vukovara, ali njeno stanje nije opasno po život.

Bolest Zapadnog Nila prenose komarci, a najveći broj osoba zaražen je na području severozapadnog i istočnog dela Hrvatske, najviše u Osjecko-baranjskoj županiji i na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Komarci se razvijaju u vodi. Zavisno od vrste, mogu se razvijati u čistim i neočišćenim vodama, različitim prirodnim staništima ili staništima koja su nastala uticajem ljudi. Broj komaraca u Hrvatskoj, kako se navodi, posledica je prisutnih uslova potrebnih za njihov razvoj, pre svega količine vode i temperature.