Inflacija u evrozoni dostigla 10 odsto 1Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Inflacija u zemljama članicama evrozone dostigla je rekordnih 10 odsto zbog rasta cena električne energije i prirodnog gasa, nagoveštavajući recesiju u jednoj od najvećih svetskih ekonomija, javlja AP.

Potrošačke cene u evrozoni. koja ima 19 članica, dostigle su 10 odsto u septembru, u odnosu na 9,1 u avgustu, saopštila je danas statistička agencija EU Evrostat. Samo pre godinu dana inflacija je iznosila samo 3,4 procenta.

Ovo su najviša poskupljenja od 1997. godine kada je počelo vođenje evidencije za evro.

Cene energije su glavni generator infalcije, sa rastom od 40,8 odsto u odnosu na godinu dana ranije. Cene hrane, alkohola i duvana skočile su za 11,8 procenata.

Inflacija je podstaknuta stalnim smanjenjem isporuka prirodnog gasa iz Rusije i uskim grlima u nabavci sirovina i delova dok svetska ekonomija pokušava da se oporavi od pandemije kovid-19.

Smanjenja isporuka ruske energije, dovela su do rasta cena gasa do tačke u kojoj energetski intenzivna preduzeća, kao što je proizvodnja đubriva i čelika, kažu da više ne mogu da posluju sa profitom.

U međuvremenu, zbog visokih cena komunalija, hrane i goriva potrošačima ostaje manje novca za ostale potrepštine. Zbog toga ekonomisti predviđaju recesiju, odnosno ozbiljan i dugotrajan pad privredne aktivnosti, za kraj ove i prve mesece sledeće godine.

Evropska centralna banka podiže kamatne stope u cilju suzbijanja inflacije, ali ne raspolaže instrumentima za snižavanje cena energije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.