Inicijativa mladih osudila Grabar-Kitarović zbog podrške Praljku 1Foto: EPA-EFE/Valda Kalnina

„Predsednice, Slobodan Praljak nije odslužio kaznu za ono za što je osuđen, on nije general kako ga vi titulirate“, poručila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

Svakog građanina Hrvatske koji sa simpatijama govori o ratnom zločincu valjalo bi osuditi, a posebno Vas koji nosite odgovornost zastupanja i predstavljanja Hrvatske. Vi ste vrhovna zapovednica oružanih snaga Hrvatske pa bi bilo potrebno da poznajete Zakon o službi u oružanim snagama Hrvatske, upozorila je inicijativa.

Ugrožavate ugled Predsednice Hrvatske objavama na društvenim mrežama koje komemoriraju ratnog zločinca čime omalovažavate žrtve i ne poštujete utvrđene činjenice u presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Podsećamo da je sud osnovao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i da ovakvim ponašenjem štetu nanosite ne samo u predstavljanju države u zemlji nego i u inostranstvu, ocenila je Inicijativa.

Prestanite s ovakvim ispadima i umesto da odajete počast ratnom zločincu, izvinite se žrtvama za ono za što su vaši politički prethodnici odgovorni i učinite sve što je u Vašoj moći da se masovna kršenja ljudskih prava tokom devedesetih više nikad ne ponove“, poručili su mladi predsednici Hrvatske.

„In memoriam jednom hrvatskom generalu i neću dalje objašnjavati. On se borio za prava hrvatskoga naroda, odslužio je ono za što se osuđen. Dogodilo se što se dogodilo. Veliki propust Haškoga suda. Neću to dalje komentirisati“, rekla je u utorak Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu Medija servisu.