Irački demonstranti negodovali zbog nominacije Alavija za mandatara 1Foto: Beta/AP

Antivladini demonstranti u Iraku negodovali su danas zbog nominacije Mohameda Alavija za mandatara za sastav vlade, i time povećali broj izazova koje će on morati da savlada u cilju rešavanja višemesečne krize u zemlji.

Danas su izbile nove podele među demonstrantima i pristalicama političara i šiitskog imama Muktade Al-Sadra koji je prvobitno stao iza građanske pobune, a sada počeo da se okreće ka političkoj eliti pošto je ona za mandatara izabrala Alavija kog je on podržao.

Al-Sadr je danas rekao pristalicama medju demonstrantima u Bagdadu i na jugu zemlje da odblokiraju puteve i omoguće normalan život, čime je izazvao gnev okupljenih koji smatraju da ih je izdao.

Alavija (66), bivšeg ministra komunikacija Iraka, juče su za mandatara odredile suprotstavljene političke grupe, posle višemesečnih pregovora koji su omogućili izlazak iz ćorsokaka.

Međutim, stotine studenata na skupovima u Bagdadu i na jugu Iraka izrazile su protivljenje nominaciji Alavija.

Demonstranti su na mostovima i prolazima oko trga Tahrir okačili Alavijeve slike precrtane velikim slovom „iks“ (X).

„Ne želimo Alavija jer je on član stranke izabran od partija. Mi želimo nezavisnog kandidata“, rekao je jedan od bagdadskih demonstranata Hadi Safir.

Drugi su imali više diplomatski stav, navodeći da će sačekati da vide kako će Alavi ispuniti obećanje o održavanju vanrednih izbora.

Pobuna Iračana počela je 1. oktobra kada su hiljade ljudi izašle na ulice kritikujući raširenu korupciju, loše javne službe i nedostatak radnih mesta. Demonstranti traže temeljnu reformu iračkog političkog sistema, vanredne izbore i povlačenje vladajuće elite. Od početka protesta u oktobru, najmanje 500 demonstranata je poginulo od bojeve municije bezbednosnih snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari