Foto: TASOS KATOPODIS/EPA

 „Nekontrolisani Iran ima potencijal da putuje istim putem kao Severna Koreja i da sa sobom povede ceo svet“, rekao je Tilerson. Predsednik SAD Donald Tramp ranije je naredio da se preispita nuklearni sporazum sa Iranom. Međutim, SAD priznaju da Teheran poštuje sporazum iz 2015.

Iz Irana do sada nije bilo komentara o najnovijim događajima, piše Bi-Bi-Si. Teheran konstantno negira optužbe Zapada da je nastojao da razvije nuklearno oružje. Vašington je u utorak optužio Severnu Koreju da pokušava da „nešto isprovocira“ pošto je Pjongjang za vikend imao neuspešnu raketnu probu. Severna Koreja je saopštila da može da testira rakete svake sedmice i upozorila na „rat koji uključuje sve ljudske i materijalne resurse“ ako SAD preduzmu vojnu akciju.
U Tilersonovom saopštenju od srede se navodi da će preispitivanje nuklearnog sporazuma s Teheranom, koje je najavio u pismu Kongresu dan ranije, uključivati celokupnu politiku prema Iranu, odnosno neće se uzimati u obzir samo poštovanje nuklearnog sporazuma Teherana već i njegova delovanja na Bliskom istoku. On je zemlju optužio za „alarmantne provokacije koje su i sada na snazi, a koje izvoze teror i nasilje.“

„Iran je u svetu vodeća država koja sponzoriše terorizam i odgovoran je za intenziviranje višestrukih konflikata i potkopavanje američkih interesa u zemljama kao što su Sirija, Jemen, Irak i Liban i dalje pružanje podrške za napade na Izrael“, naveo je Tilerson. U okviru duge liste optužbi kritikovao je Iran zbog učestvovanja u sirijskom konfliktu i njegove podrške za sirijskog predsednika Bašara al Asada. Državni sekretar SAD je ranije priznao da su Iranci ispunili odredbe nuklearnog sporazuma iz 2015. On je, međutim, naglasio da njegove „nuklearne ambicije“ i dalje predstavljaju „ozbiljnu opasnost po međunarodni mir i bezbednost“.

Nakon istorijskog sporazuma iz 2015. Iranu su ukinute sankcije, pošto je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila da je Teheran ograničio svoje sporne nuklearne aktivnosti. Tadašnji predsednik SAD Barak Obama je rekao da je sporazum zaključen između Irana i šest svetskih sila, uključujući Kinu, Rusiju i Ujedinjeno Kraljevstvo, najbolji način da se Iran spreči da proizvede nuklearno oružje. Međutim, Tramp je taj sporazum ocenio kao „najgori koji je ikad postignut“. Iran tvrdi da su njegove nuklearne aktivnosti isključivo za miroljubivu svrhu, te je nastavio proizvodnju raketa.

Tramp je povećao pritisak i na Severnu Koreju, koja je u poslednjih nekoliko godina ubrzala proces nuklearnih i raketnih testiranja uprkos osudi međunarodne zajednice i sankcijama UN. Cilj Severne Koreje jeste razvijanje kapaciteta da postavi nuklearnu bojevu glavu na međukontinentalnu balističku raketu koja može da pogodi mete širom sveta, uključujući i SAD. Tramp je rekao da se to neće dogoditi i da su „sve opcije na stolu“ kada je reč o odnosu prema Pjongjangu. Tilerson je u sredu ponovio stav Trampove administracije, odnosno da je „strateško strpljenje propali pristup“. On je naglasio da SAD žele da promene kurs pre nego što Iran postane „drugi dokaz “ za to. Iran tvrdi da ima pravo na upotrebu nuklearne energije i naglašava da je njegov nuklearni program namenjen isključivo za miroljubive svrhe.