Iran tvrdi da je Ruždi sam odgovoran za napad 1foto EPA/PETER FOLEY

Predstavnici Irana danas su odbacili navode da imaju bilo kakve veze sa napadom na pisca Salmana Ruždija, koji je teško povređen u Njujorku pošto je izboden nožem na tribini.

Kako prenosi Bi-Bi-Si predstavnik za štampu ministra spoljnih poslova Irana Naser Kanani kazao je da Teheran „kategorički“ odbacuje bilo kakvu vezu sa događajem dodajući da niko nema pravo da optužuje Islamsku Republiku Iran.

On je međutim naveo i da je Ruždi sam odgovoran za ono što se desilo jer sloboda govora ne može biti opravdanje za vređanje religije.

-Povodom ovog napada, ne smatramo da iko drugi osim Salmana Ruždija i onih koji ga podržavaju zaslužuje da bude smatran krivim i da bude osuđen – kazao je predstavnik za štampu.

On je kazao da je „vređajući svete stvari u Islamu i prešavši crvenu liniju za preko 1,5 milijardi muslimana… Salman Ruždi izložio sebe ljutnji i besu ljudi“.

Takođe je navedeno i da Iran nema nikakve informacije o napadaču osim onoga što se pojavilo u medijima.

Reagujući na ovo saopštenje predstavnik za štampu britanskog premijera Borisa Džonsona kazao je da je ovakav stav „smešan“.

-Smešno je insinuirati da je Salman Ruždi na bilo koji način odgovoran za ovaj užasan napad. To nije bio napad samo na njega, već i na slobodu govora i izražavanje – rečeno je u saopštenju.

Zbog knjige „Satanski stihovi“ Ruždi se decenijama unazad suočava sa pretnjama a nakon objavljivanja knjige na njega je 1989. godine bačena fatva.

Samo nekoliko dana pre napada Ruždi je kazao u intervjuu za nemačke medije da posle mnogo godina živi ponovo normalno.

-Bilo je to davno (fatva). Nekoliko godina je bilo ozbiljno, ali otkako živim u Americi, nisam imao više problema, rekao je Ruždi.

Ruždi je napadnut pre tri dana pre nego što je počeo predavanje u gradu Čautaukva na severu američke savezne države Njujork, blizu granice sa Kanadom.

Napadač Hadi Matar zadao mu je nekoliko uboda zbog kojih je pisac bio i na respiratoru. U međuvremenu skinut je sa respiratora, njegovo stanje je bolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari