Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

On je rekao da su većina njih bili zaposleni na obnovi spomenika.

Zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime zato što je istraga u toku rekao je da se juče dva puta oglasila uzbuna za požar.

Prvi put neki ljudi, uključujući i dežurnog vatrogasnog zvaničnika, otišli su da provere ispod krova i nisu videli ništa. Kada se drugi put alarm oglasio već je bilo prekasno jer je vatra bila suviše jaka, rekao je taj zvaničnik.

On je rekao da između 40 i 50 istražitelja rade na tom slučaju ali da im još nije dozvoljeno da uđu u zdanje iz bezbednosnih razloga.

Konstrukcija katedrale Notr Dam se dobro drži posle požara ali postoje nestabilni delovi unutar zdanja posebno na nivou svoda, saopštila je francuska vlada. Kako su rekli zvaničnici potrebno je da prođe 48 sati da bi mogli sa sigurnošću da kažu da je situacija stabilna.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je večeras da će katedrala Notr Dam koja je delimično uništena u požaru, biti obnovljena za pet godina.

„Obnovićemo katedralu i biće još lepša. Želim da gradnja bude završena za pet godina“, rekao je predsednik u kratkom televizijskom obraćanju, 24 sata nakon ogromnog požara koji izbio u katedrali.

Makron je rekao da ima mnogo toga da se izgradi i zahvalio je vatrogascima, donatorima i policiji na pruženoj pomoći.

Posle požara koji je ugašen nakon nekoliko sati, vlast radi na obezbeđivanju očuvane kontrukcije zdanja, kako bi vatrogasci i predstavnici Ministarstva kulture mogli bezbedno da uđu i iznesu vredna umetnička dela iz katedrale.

Povezani tekstovi