Istraga pokazala da je izraelska vojska prevazišla ovlašćenja sa tehnologijom prisluškivanja 1Foto: Pixabay/ Buecherwurm_65

Istraga izraelske vlade o korišćenju tehnologije prisluškivanja pokazala je da ju je policija koristila samo na osnovu sudskog naloga, ali da su informacije do kojih je došla prevazišle granice njenih ovlašćenja.

Kada je izraelski poslovni dnevnik Kalkalist (Calcalist) objavio izveštaj da policija koristi Pegaz (Pegasus), kontroverznu tehnologiju izraelske kompanije NSO grupe, da špijunira javne ličnosti, pokrenuta je istraga.

Ministarstvo pravde je odbacilo tvrdnje tog lista u februaru, navodeći da nema dokaza da je policija nelegalno hakovala mobilne telefone osoba pomenutih u izveštaju.

Istražni tim, predvođen vrhovnim tužiocem Amitom Mararijem, objavio je sinoć dodatne rezultate istrage i naveo da nema indikacija da je policija koristila usavršenu tehnologiju da prisluškuje lične telefone bez sudske naredbe.

Navedeno je međutim da su, kada je ta tehnologija korišćena, sakupljene informacije koje nisu obuhvaćene nalogom.

I mada je rečeno da nema naznaka da su te informacije korišćene, prikupljanje predstavlja „kršenje ovlašćenja“, ali se u saopštenju međutim ne navodi koja je tehonologija korišćena.

Izveštaj Kalkalista izazvao je negodovanje javnosti, a tadašnji premijer Izraela Naftali Benet optužbe je označio kao „vrlo ozbiljne“. Ministarstvo pravde je ubrzo posle objavljivanja izveštaja u januaru pokrenulo istragu.

Policija je pozdravila rezultate istrage, ocenivši da pokazuju da zakon nije namerno prekršen.

„Ozbiljne optužbe protiv ponašanja policije pokazale su se pogrešnim, ali su na nesreću nanele veliku štetu javnom poverenju u policiju“, navedeno je u policijskom saopštenju.

Pegaz je moćno sredstvo koje omogućava operateru da se infiltrira u telefon osobe koju namerava da prati, da ima uvid u sadržaj, uključujući poruke, fotografije, kontakte, lokacije.

NSO grupa se povezuje sa praćenjem aktivista za ljudska prava, novinara i političara u nekoliko zemalja i u novembru su je SAD stavile na crnu listu, navodeći da su njeni proizvodi korišćeni za „tranzicionu represiju“.

Ta kompanija tvrdi da prodaje svoj softver samo vladama za borbu protiv kriminala i terorizma, a da svu prodaju reguliše Vlada Izraela.

NSO grupa ne identifikuje svoje klijente i kaže da ne zna ko je bio praćen.

I mada ta kompanija tvrdi da se preduzimaju mere radi sprečavanja zloupotreba ona ne kontroliše kako klijenti koriste softver.

Asocijacija za civilna prava u Izraelu je rekla da najnoviji rezultati pokazuju velike propuste i podstiču pitanja o privatnosti i pravima osumnjičenih.

Ona je pozvala vlasti da zabrane policiji korišćenje takve tehnologije dok se ne primeni detaljan propis koji reguliše upotrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.