Istraživanje DW izazvalo bes u Bangladešu 1Foto: EPA-EFE/NAJEEB ALMAHBOOBI

Vlada u Daki kritikuje DW zbog dokumentarnog filma o vojnicima koji su umešani u mučenja, a ipak idu u misije UN. Mediji bliski vladi su lično napali saradnike Dojče velea.

Pet dana nakon objavljivanjadokumentarnog filma čiji su autori DW, Netra njuz i list Zidojče cajtung, vojno rukovodstvo u Bangladešu je oštro reagovalo: u zvaničnom odgovoru, Ministarstvo odbrane u Daki nazvalo je dokumentarac „pogrešnim i obmanjujućim“ navodeći da prikazuje „obmanjujuću sliku osoblja vojske Bangladeša u mirovnim misijama UN“.

DW, Netra njuz i list Zidojče cajtung su u utorak objavili film o tome da se vojnici elitne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Bangladeša šalju u mirovne misije UN, a odgovorni su za mučenje, ubistva i otmice. Tri medijske kuće su identifikovale više od 100 vojnika iz elitnih Bataljona za brze akcije (Rapid Action Batallion, RAB), od kojih je 40 bilo aktivno u proteklih pet godina.

Ministarstvo odbrane poslalo je svoje saopštenje DW i nekoliko medija u Bangladešu. Pored pogrešnog izveštavanja, Ministarstvo takođe lažno optužuje DW da nije suočilo vlasti s optužbama. Pre objavljivanja dokumentarca, tri medijske kuće su poslale listu pitanja Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje je nadležno za RAB, kao i kancelariji premijerke, koja je istovremeno i ministarka odbrane. Odgovor nisu dobili.

Lični napadi na novinare

Umesto toga, ubrzo nakon objavljivanja, mediji i profili na društvenim mrežama bliski vladi počeli su s delom ličnim napadima na autore. Posebno su napadnuti DW-novinar Arafatul Islam i glavni urednik Netra News-a Tasnem Kalil, obojica poreklom iz Bangladeša.

U objavama na platformi „X“ i Fejsbuku prikazane su fotografije dvojice novinara zajedno s optužbom za „zaveru radi klevete“ vojnika i vojske. Dojče vele se optužuje da „izmišljenim pričama pokušava da naruši ugled vojske“. U jednoj drugoj objavi napadnut je član porodice Arafatula Islama.

Pozitivne reakcije

Druge reakcije iz Bangladeša bile su pozitivne. „Mislim da je ovo moćan dokumentarac koji se temelji na činjenicama i potvrđuje optužbe žrtava“, rekao je poznati advokat iz Dake koji je želeo da ostane anoniman. „Nadam se da će UN, političari i vlade obratiti pažnju na okrutne činjenice koje ovaj dokumentarac otkriva.“

Zahid Ur Raman, kolumnista i politički komentator, izjavio je za DW da „vlada mora pronaći autore (kampanja klevetanja protiv novinara) i pravno ih goniti“. Ali Riaz, profesor i stručnjak za Bangladeš na Državnom univerzitetu Illinois, kaže: „Demant vlade Bangladeša nije dovoljan za rešavanje ovog problema. Umesto toga, Ujedinjene nacije bi trebalo da reaguju proaktivno.“

Reakcija UN

Portparol generalnog sekretara UN Antonija Gutereša odgovorio je u sredu (22.05.2024) na pitanje u vezi s dokumentarnim filmom, rekavši da su se UN obavezale da u misije šalju osoblje koje ispunjava najviše standarde u pogledu efikasnosti i integriteta, uključujući poštovanje i posvećenost ljudskim pravima.

Portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova pozvao je UN da istraže ove optužbe. Rekao je da su UN u prošlosti „uvek vrlo brzo reagovale, pokretale istrage i razjašnjavale stvari“. „To se mora razjasniti i nemamo razloga da mislimo da će u to u ovom slučaju biti drugačije.“

Mirovne misije UN su važan izvor prihoda

Zbog straha od represalija, mediji u Bangladešu često izbegavaju kritičko izveštavanje o vojsci. Na listi slobode medija Reportera bez granica, zemlja trenutno zauzima 165. mesto od 180.

Mirovne misije UN su za vojsku Bangladeša osetljivo pitanje, jer i vojnici i država za njih dobijaju novac: prema vladinim podacima, Bangladeš je za 23 godine primio više od 2,5 milijardi američkih dolara.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari