Italija: Salvini se suočava sa pozivima da podnese ostavku zbog loših izbornih rezultata 1Foto: EPA-EFE/MATTEO CORNER

Lider italijanske krajnje desničarske “Lige”, Mateo Salvini, suočava se sa pozivima visokih članova te stranle da podnese ostavku nakon dramatičnog pada podrške birača “Ligi” na izborima održanim u nedelju, pogotovo u severnom delu Italije gde imaju najveći broj pristalica, piše Gardijan.

Salvinijeva stranka je članica trijumfalne koalicije liderke ekstremne desnice Đorđe Meloni, ali je udeo glasova “Ligi” pao na devet odsto – što je beznačajan rezultat za stranku koja je 2019. imala skoro 40 odsto.

„Vreme je za novog lidera“, napisao je Roberto Maroni, bivši šef “Lige” i nekadašnji guverner Lombardije, u svojoj kolumni za dnevne novine Il Foglio, dodajući da zna ko treba da bude izabran za novog lidera, ali da za sada ne želi da navodi imena.

Njegov poziv je usledio usred medijskih navoda da Meloni neće imenovati Salvinija za ministra unutrašnjih poslova, što je uloga koju je imao od 2018. do 2019. dok je bio u koaliciji sa Pokretom pet zvezdica.

Salvini je tada pokušavao da blokira migrante da slete u italijanske luke.

Mediji pišu da je Meloni odlučila da prepusti funkciju ministra unutrašnjih poslova članu svoje stranke “Braća Italije” zbog razočaravajućih izbornih rezultata “Lige”, pa će Salvinijevoj partiji ponuditi marginalniju ulogu.

“Era Salvinijevog vodstva Lige je završena“, rekao je Roberto Kasteli, bivši ministar pravde i lider “Lige”.

Bivši lideri “Lige” i hiljade pristalica optužuju Salvinija da je poremetio stranku i njene regionalne korene u pokušaju da od nje napravi nacionalnu snagu.

Severna liga, osnovana 1989. godine, imala je za cilj da afirmiše interese severne Italije, ali ju je tokom svog vođstva Salvini transformisao napuštajući stare autonomističke i secesionističke zahteve i prihvatajući suverenističke i populističke struje savremene krajnje desnice, podseća Gardijan.

Pozivi na Salvinijevu ostavku prate još jedan razočaravajući rezultat za stranku: nekada secesionistički lider Severne lige Umberto Bosi u nedelju nije uspeo da bude izabran u parlament prvi put u 35 godina.

Salvini je rekao da nije zadovoljan izbornim rezultatima Lige, ali da nema nameru da podnese ostavku, rekavši da ga je ishod učinio još odlučnijim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.