Italija: Ukinuti državne oglase u štampi 1Ilustracija Foto: Pixabay/Andrys

Zamenik italijanskog premijera Luiđi di Majo preti da će „povući reklame državnih kompanija u štampi“, jer, kako je rekao, svakodnevno zagađuju političku debatu.

Ova Intervencija lidera Pokreta Pet zvezdica (M5S) najnovija je u nizu napada ove partije na italijanske medije, a kako navode poznavaoci prilika, ovaj potez je eho tirada Donalda Trampa, koji američke novinare često naziva „neprijateljima naroda“.

Di Majo kaže da je vlada pripremila pismeni zahtev koji će uputiti državnim kompanijama i tražiti od njih da obustave da kupuju reklamni prostor. „Neće to više ići ovako. Našoj zemlji su potrebne slobodne informacije i čisti izdavači čiji su jedini interes čitaoci“, poručio je Di Majo.

Italijanska štampa već duže vreme je na meti optužbi da je u službi uske elite umesto da adekvatno informiše građane. M5S, koji je veći deo svoje podrške izgradio na internetu već duže vreme napada medije tvrdeći da šire lažne vesti, što je izraz koji je popularisao Tramp. M5S je, sa druge strane, optužena za širenje dezinformacija preko nezvaničnih profila socijalnih medija.

Matija Dileti, profesor na Rimskom Univerzitetu, kaže da italijanska koaliciona vlada „razmišlja kako da ubije mejnstrim medije jednom za svagda“. Kako je naveo, M5S je izgradio konsenzus i distribuirao informacije preko interneta, pa po njima nije velika šteta uništiti mejnstrim medije. Napad na medije takođe bi mogao biti taktika za skupljanje podrške među biračima, tvrdi ovaj profesor, u vreme kada je popularnost Matea Salvinija, ministra unutrašnjih poslova i lidera Lige, koalicionog partnera M5S, ustalasana.

Italijanska štampa generalno beleži nizak tiraž imajući u vidu da većina ljudi koristi TV ili društvene mreže kao vid informisanja. „Ukoliko dođe do gašenja štampe to bi pogodilo mali broj ljudi“, smatra Dileti i dodaje da M5S zna da mediji nisu popularni toliko te da će to teško revoltirati građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari