Italijani najverovatnije na proleće idu na referendum o legalizaciji marihuane 1Foto: Pixabay/Rexmedlen

U Italiji će iduće godine verovatno biti održan referendum o legalizaciji marihuane. Pobornici legalizacije su u samo sedam dana dosegli potrebnih 500.000 potpisa za referendum, piše danas Hina.

Kako navode, Italijani bi mogli da glasaju o legalizaciji marihuane najranije u proleće iduće godine.

Organizatori peticije su imali vremena do kraja septembra za prikupljanje potpisa, ali im je trebalo samo nedelju dana da dođu do cilja. Uprkos prikupljanju dovoljno potpisa, građane su pozvali da nastave sa potpisivanjem zahteva.

Povodom toga, oglasila se bivša italijanska ministarka, evropska poverenica i zagovornica legalizacije Ema Bonino, koja je izjavila da je ovo „Sjajan dan, ne samo za organizatore nego i za građane“.

Italijanski Kasacijski sud, najviša sudska instanca u državi, sada treba da odluči da li su ispunjeni svi formalni uslovi za raspisivanje referenduma.

Kanada je pre 20 godina bila prva država koja je odobrila upotrebu i uzgajanje medicinske marihuane, dok je 2018. godine postala druga zemlja u svetu, posle Urugvaja, koja ju je u potpunosti legalizovala. Mnoge države su u međuvremenu uradile isto, dok Srbija izgleda neće u skorije vreme učiniti sličan korak.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je početkom ove godine najavio poštovanje odluke Ujedinjenih nacija (UN), donesene po preporuci Svetske zdravstvene organizacije (SZO), o skidanju marihuane sa liste narkotika i njene dekriminalizacije, čime bi se ona nalazila na listi lekova.

Međutim, sa ovom odlukom se mnogi nisu složili, te je nakon izjave ministra Lončara vrlo brzo reagovao Aleksandar Vulin, naglašavajući da neće biti legalizacije marihuane. Predsednik Vučić je takođe izneo negativan stav o legalizaciji i izjavio da je ponosan što je upotreba kanabisa u Srbiji nelegalna.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.