Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

U pisanoj izjavi Ivanov je istakao da je „ovo trenutak koji će da pokaže da li u Republici Makedoniji postoji Ustavni sud, da li funkcioniše tužilaštvo, da li postoji nezavisno sudstvo i da li postoji vladavina prava“.

Predsednik parlamenta Taljat Džaferi je sinoć sam potpisao Zakon o jezicima kojim albanski psotaje drugi službeni jezik pored makedonskog i Prespanski dogovor i bez potpisa šefa države, koji to odbija da učini, poslao u Službeni glasnik koji je to odmah objavio.

„Kasno sinoć imali smo mogućnost da vidimo pravo lice vladine koalicije SDSM i DUI kja sebe smatrra za proevropsku… Objavljivanjem ta dva zakona je prekršen član 75 Ustava, napravljeno je nezakonito i to predstavlja osnov za krivično gonjenje“, rekao je Ivanov.

Makedonski predsednik se zapitao da li će visoki predstavnici medjunarodne zajednice koji podržavaju koalicionu vladu Zorana Zaeva na neki način podržati objavljivanje ta dva zakona.

„Da li će podržati ove presedane koji nose nesagledive posledice i štetu po pravo i pravnu državu i da li ovakve presedane primenjuju u svojim državama?“, zapitao se Ivanov.

U Službenom glasniku Makedonije tvrde da je objavljivanje Zakona o upotrebi jezika i Dogovora sa Grčkom o rešavanju spora oko imena učinjeno u skladu sa zakonom i da su to morali da objave.

Povezani tekstovi