Foto: EPA-EFE/STEPAN FRANKO

Prema rezultatima izlazne ankete objavljenim po zatvaranju birališta, Zelenski je osvojio 73,2 odsto glasova, a Porošenko 25,3 odsto.

Rezultati na osnovu izlaznih anketa zasnivaju se na ispitivanju birača za koga su glasali, neposredno po izlasku s biračkog mesta.

Anketu su sproveli Kijevski međunarodni sociološki institut i agencija za istraživanje javnog mnjenja Centar Razumkov i ona je bazirana na odgovorima više od 13.000 birača na 300 biračkih mesta do 18.00 po lokalnom vremenu (17.00 po srednjoevropskom), dva sata pre zatvaranja birališta.

Zelenski obećao Ukrajincima da ih neće izneveriti

Komičar Volodimir Zelenski, koji je prema rezultatima izlazne ankete novi predsednik Ukrajine, obećao je građanima te zemlje da ih nikada neće izneveriti.

Pošto su rezultati na osnovu izlazne ankete pokazali da je danas u drugom krugu izbora ubedljivo porazio dosadašnjeg predsednika Petra Porošenka, Zelenski je rekao da bi njegova očigledna pobeda mogla da bude model za druge bivše zemlje Sovjetskog Saveza koje žele da nađu izlaz iz okoštale politike.

„Dok još nisam predsednik, mogu da govorim kao građanin Ukrajine: Svim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza – ugledajte se na nas. Sve je moguće“, kazao je  Zelenski.

Komičar koji je popularnost stekao glumeći ukrajinskog predsednika koji se bori protiv korupcije nikada nije bio na političkoj funkciji.

Prema rezultatima izlazne ankete objavljenim večeras po zatvaranju birališta, Zelenski je osvojio 73,2 odsto glasova, a Porošenko 25,3 odsto.

Povezani tekstovi