Izrael najavio odgovarajuće mere ako je softverska kompanija NSO prekršila propise 1Foto: EPA/ FOCKE STRANGMANN

Ministarstvo odbrane Izraela je najavilo večeras da će preduzeti „odgovarajuće mere“ u slučaju da je NSO grupa prekršila uslove za izvoznu dozvolu pošto je međunarodna istraga pokazala da su proizvodi te kompanije za sajber nadgledanje korišćeni širom sveta kako bi se pratili politički disidenti i novinari, a neki su i ubijeni.

Kako je navedeno u saopštenju, Izrael dozvoljava kompanijama da izvoze takve proizvode „vladama za legalne svrhe i kako bi se sprečili i istražili zločini i vodila borba protiv terorizma“ i to pod uslovom da zemlja koja kupuje to poštuje.

Izraelsko ministarstvo nije reklo da li će istražiti tvrdnje koje su ove nedelje objavili Vašington post, Mond, Cajt, Gardijan, Harec i drugi svetski mediji koji su saradajivali u istrazi informacija o zloupotrebama ovog izraelskog softvera.

Informacije su procurile sa preko 50.000 mobilnih telefona do čijih brojeva je došla neprofitna novinska organizacija sa sedištem u Parizu Zabranjene priče (Forbidden Stories) i Amenesti internešenel.

„Ako se utvrdi da su (proizvodi NSO grupe) korišćeni u suprotnosti sa uslovima za (izvoznu) dozvolu ili izjavama zemalja kupaca preduzećemo odgovarajuće mere“, saopštilo je ministarstvo i dodalo da država Izrael nema pristup informacijama koje sakupljaju klijenti te kompanije.

U fokusu vesti o NSO grupi je Pegasus program za špijuniranje koje je koristilo desetine vlada, navode izraelski mediji.

Program se samostalno instalira na telefon, a korisnici ne moraju da aktiviraju link i hakerima daje kompletan pristup čitavom sadržaju telefona, te mogućnost da neprimećeno koristi kamere i mikrofone.

Analiza telefonskih brojeva pokazuje da su vlasnici telefona bili na meti vlada Azerbejdžana, Bahreina, Kazahstana, Meksika, Maroka, Ruande, Saudijske Arabije, Indije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

NSO odbija da objavi koje su države kupile softver i poriče većinu tvrdnji u pomenutim izveštajima za koje tvrdi da su lažne, te da se radi o nepotvrđenim teorijama koje dovode u sumnju pouzdanost izvora i osnova za priču, kako je navedeno u poruci poslatoj novinarima.

NSO grupa se u međuvremenu suočila sa reakcijama međunarodnih organizacija i vlada i velikih korporacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari