Foto: Martial Trezzini/Keystone via AP/Beta

„Savet (UN za ljudska prava) je postavio novi rekord u licemerju i lažima kao posledice opsesivne mržnje prema Izraelu“, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

On je najavio da će Izrael nastaviti da “ žestoko brani svoju nezavisnost i građane od napada Hamasa i terorističkih organizacija koje podržavaju Iran“.

Vršilac dužnosti izraelskog ministra spoljnih poslova Izrael Kac je taj izveštaj odbacio, ocenivši da je „Teatar apsurda Saveta za ljudska prava ponovo proizveo izveštaj koji je neprijateljski, lažan i pristrasan protiv Izraela“.

„Izveštaj je zasnovan na iskrivljenim podacima bez pokušaja da se provere činjenice. Čitava svrha izveštaja je da se okleveta jedina demokratija na Bliskom istoku i da se omete pravo Izraela da se brani od ubilačke terorističke organizacije“, rekao je Kac koji je optužio Hamas da dovodi stanovnike, uključujući žene i decu na bezbednosnu ogradu duž granice.

U odgovoru na izveštaj Udruženje za ljudska prava u Izraelu je pozvalo izraelsku vladu da osnuje komisiju za istragu kako bi se ispitali događaji duž granice sa pojasom Gaze, gde Palestinci masovno i dalje protestuju protiv izraelske i egipatske blokade jednom nedeljno, obično petkom.

Nezavisna istražna komisija koju je oformio Savet za ljudska prava sa sedištem u Ženevi je navela danas da je više od 6.000 ljudi pogođeno bojevom municijom kako bi se oterali demonstranti od granične ograde. Rečeno i da su ubijeni i ranjeni civili koji nisu predstavljali „neposrednu pretnju“.

„Od 30. marta do 31. decembra pronašli smo da je 189 Palestinaca ubijeno, 183 među njima bojevom municijom“, rekla je advokat iz Bangladeša, član komisije Sara Hosain, preneo je AP.

Aludirajući na izraelske vojnike ona je rekla: „Mi kažemo da su oni namerno pucali na decu, namerno pucali na ljude s invaliditetom, oni su namerno pucali na novinare“.

Panel od troje istražitelja je zaključio da Izrael mora da učini više, čak i danas, da se obezbedi pristup ranjenima odgovarajućoj medicinskoj brizi i apelovao na izraelsku vladu da pokrene suštinsku istragu događaja.

Izveštaj UN je zasnovan na 325 intervjua i sastanaka sa žrtvama, svedocima, vladinim zvaničnicima i članovima civilnog društva sa svih strana, te 8.000 dokumenata. Kako je navedeno s izraelske strane je bilo 15 saradnika, uključujuči nevladine organizacije ali ne i izraelske vladu.

U izveštaju je takođe navedeno da je bilo velikog nasilja na demonstracijama, ali da to nisu bile borbene akcije, čime je u osnovi odbačena izraelska tvrdnja o „terorističkim aktivnostima“ palestinskih oružanih grupa.

Kritikovan je i islamski ekstremistički Hamas koji vlada Gazom da nije sprečio upotrebu zmajeva sa zapaljivim materijalom. Zmajevi su za vreme protesta puštani preko granice i izazivali požare.

Izraelska vlada je više puta kritikovala neobjektivnost Saveta za ljudska prava koji ima 47 zemalja članica. Adminstracija predsednika SAD Donalda Trampa se prošle godine povukla iz tog saveta delom, kako je navedeno, zbog te neobjektivnosti.

Povezani tekstovi