Izrael oduzeo boravišnu dozvolu palestinskom advokatu i proteraće ga u Francusku 1Foto: Pixabay/edu_castro27

Izrael je danas saopštio da je oduzeo boravišnu dozvolu jednom palestinskom advokatu i da planira da ga protera u Francusku, tvrdeći da je aktivista zabranjene ekstremističke organizacije.

Takva odluka ministarke unutrašnjih poslova Ajelet Šaked pokazuje koliko je osetljiv status Palestinaca u Jerusalimu jer imaju pravo na boravak koji im se može oduzeti, a nisu državljani Izraela.

Pošto se Francuska usprotivila deportaciji može se očekivati diplomatski spor.

Advokat Salah Hamuri, koji ima francusko državljanstvo, u takozvanom je administrativnom pritvoru od marta, što znači da nije optužen, niti mu se sudi.

Pritvor ističe ovog vikenda i on će biti proteran što je moguće pre, iako je celog života živeo u Jerusalimu.

Ministarka Šaked je rekla da se Izrael protiv terorizma mora boriti svim sredstvima, te da nije prihvatljivo „da teroristi poput Hamurija imaju status“ u toj zemlji.

Izraelske vlasti tvrde da je Hamuri član Narodnog fronta za oslobodjenje Palestine (PFLP), organizacije koju Izrael i SAD smatraju terorističkom.

On je bio advokat organizacije za ljudska prava Adamir koja pomaže palestinskim zatvorenicima.

Izrael je zabranio tu organizaciju zbog navodnih veza sa PFLP.

Hamuri je bio sedam godina u zatvoru pošto je osudjen za navodnu zaveru za ubistvo istaknutog rabina, ali je pušten 2011. godine u okviru razmene zatvorenika s ekstremističkim islamskim Hamasom.

Izrael tvrdi da je on koristio boravišni status u Jerusalimu da nastavi svoju neprijateljsku aktivnost.

Prošle godine mu je ministarka Šaked oduzela taj status i potom je stavljen u administrativni pritvor na osnovi tajnih dokaza u koje nije imao uvid.

Vrhovni sud Izraela je ove nedelje omogućio deportaciju odbacivši žalbu izraelske organizacije za ljudska prava HaMoked.

Advokat organizacije Dani Šenhar je oduzimanje boravišnog prava ozačio kao „drastičnu meru kojom se krši osnovno pravo osobe da živi u svojoj domovini“.

Šenhar je naveo da je Hamuri član autohtoni pripadnik populacije Jerusalima i ne duguje lojalnost državi Izrael, a da je odluka o oduzimanju statusa doneta na osnovi tajnih dokaza čime se samo ističe nepravda.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je još ranije izrazio zabrinutost premijeru Izraela Jairu Lapidu zbog tog slučaja.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je saopštilo da Hamuri mora biti u stanju da „ima naormalan život u Jeruslimu, gde je rodjen i gde živi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.