Izrael pojačao vojne snage duž granice sa Sirijom 1

Izrael je u nedelju razmestio artiljeriju i oklopna vozila duž svoje severne granice sa Sirijom, saopštio je vojni portparol, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi, izraelska vojska će nastaviti da se ne meša u sukobe u Siriji i da odgovara odlučno protiv svakog kršenje suvereniteta Izraela i u slučaju da je život Izraelaca u opasnosti.

Istovremeno će se nastaviti humanitarna pomoć izbeglicama koje se pribiližavaju granici.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je govorio o situaciji u Siriji na sastanku vlade u nedelju i najavio da će Izrael nastaviti da brani svoje granice.

„Nećemo dozvoliti ulazak na naše teritorije i zahtevaćemo strogo poštovanje Sporazuma o razdvajanju iz 1974. godine sa sirijskom vojskom“, rekao je on, dodavši da je o tome u stalnom kontaktu sa Belom kućom i Kremljom, kao i da izraelski ministar odbrane i komandant vojske kontaktiraju sa svojim kolegama u SAD i Rusiji.

Sve više izbeglica beži sa poprišta sukoba u južnoj Siriji ka granicama Jordana i Izraela.

Njihov broj je već dostigao 160.000, prema podacima UN, prenose izraelski mediji.

Izraelska vojska je obezbedila humanitarnu pomoć i šatore za izbeglice na Golanskoj visiji, a neke kojima je potrebna medicinska pomoć su primljene u bolnice u Izraelu.

Ta zemlja uz neophodnost poštovanja sporazuma sa Sirijom ističe da neće dozvoliti prisustvo ni jedne druge sile duž granice osim sirijske vojske tokom sukoba, a i posle.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.