Izrael uveo sankcije kompanijama umešanim u finansiranje Hamasa 1Foto:Pixabay/edu_castro27

Izrael je danas uveo sankcije protiv 20 kompanija i pojedinaca koji deluju širom Bliskog istoka, a za koje tvrdi da su umešani u finansiranje palestinske ekstremističke organizacije Hamas.

Sankcije su uperene protiv, kako je navelo Ministarstvo odbrane Izraela, mđunarodne mreže koja deluje „pod maskom legitimnih kompanija“ u Sudanu, Turskoj, Alžiru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

SAD su u maju najavile sankcije protiv mnogih takvih kompanija. Izrael i SAD kažu da su one deo finansijske mreže kojom upravlja Hamas i da raspolažu milionima dolara.

Pripadnici te islamske organizacije izveli su tokom godina desetine smrtonosnih napada na Izraelce, a 2007. godine silom preuzeli kontrolu nad pojasom Gaze pobedivši snage lojalne međunarodno priznatoj Palestinskoj upravi.

Izrael i zemlje Zapada smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

„Mi ćemo nastaviti da se suprotstavljamo pokušajima Hamasa da sredstva usmerava za jačanje terorističke organizacije“, rekao je ministar odbrane Izraela Beni Ganc.

Egipat i Izrael nametnuli su blokadu pojasa Gaze kada je Hamas preuzeo kontrolu nad tom teritorijom.

Izraelska strana tvrdi da je blokada neophodna da bi se sprečilo naoružavanje Hamasa, ali ta organizacija, koja je četiri puta ratovala s Izraelom, nastavlja da jača svoju vojnu sposobnost i povećava domet svojih raketa.

Palestinci i organizacicje za ljudska prava smatraju blokadu Gaze kolektivnim kažnjavanjem više od dva miliona tamošnjih stanovnika.

Izrael mada pokušava da uvede sankcije Hamasu, preduzimao je u protekloj godini i korake da ublaži blokadu u zamenu za zatišje. Zahvaljujući tome se Hamas, kako se čini, nije umešao u nedavni trodnevni sukob Izraela i manje ekstremističke organizacije Islamski džihad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.