Izraelac osuđen na tri doživotne robije za ubistvo palestinskog mališana i njegovih roditelja 1Foto: Pixabay/ Buecherwurm_65

Jedan jevrejski ekstremista osuđen je danas na tri doživotne kazne za napad 2015. godine u selu Duma na Zapadnoj obali u kojem su ubijeni jednoipogodišnji palestinski dečak i njegovi roditelji.

Okružni sud u Lodu proglasio je Amirama Ben-Uliela, jevrejskog naseljenika, krivim za ubistvo mališana Alija Davabšeha zapaljivom bombom koju je bacio na kuću porodice.

Majka dečaka Riham i otac Saad su kasnije podlegli povredama zadobijenim u požaru koji je izbio, a četvorogišnji brat Ali je preživeo napad.

Sud je rekao da je napad pažljivo planiran i da je posledica radikalne ideologije i rasizma napadača, a da je kazna „blizu maksimalne koju propisuje zakon“.

Smrtonosni napad se dogodio usred talasa osveta jevrejskih naseljenika Palestincima na Zapadnoj obali i izazvao osude širom Izraela.

Kritičari međutim upozoravaju da godinama nisu kažnjavani manji napadi zapaljivim bombama u kojima su oštećene džamije i crkve, a koji nisu bili smrtonosni.

Istraga napada u selu Duma je dugo trajala i Palestinci su se žalili na duple standarde jer se palestinski napadači brzo hapse i sudi im se u vojnim sudovima, dok su izraelski Jevreji zaštićeni krivičnim zakonima Izraela.

Izraelska bezbednosna služba Šin bet je rekla da je Ben-Uliel prizao da je planirao i izveo napad sa dvojicom saučesnika i da je to bila osveta za ubistvo jednog Izraelca mesec dana ranije.

Ben-Uliel je pripadao takozvanom pokretu „Omladina vrhova brda“ koji čine mladi ljudi, osnivači nelegalnih jevrejskih naselja na brdima okupirane Zapadne obale, na kojoj Palestinci planiraju da osnuju svoju nezavisnu državu.

Pripadnici tog pokreta su napadali Palestince, a sukobljavali su se i sa izraelskim vojnicima sveteći se za poteze vlade koji ograničavaju aktivnost naseljenika.

Krajem 2015. godine Izrael se suočio sa talasom oružanih i napada nožem, te pokušajima Palestinaca da vozilima pregaze Izraelce. Većinu tih napada izvodili su Palestinci koji nemaju veze sa ekstremističkim organizacijama.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Izraelac osuđen na tri doživotne robije za ubistvo palestinskog mališana i njegovih roditelja”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.