Izraelska ministarka: Partije pokušavaju da održe vladajuću koaliciju 1Foto EPA-EFE/ABIR SULTAN / POOL

Ključna partnerka u izraelskoj vladajućoj koaliciji izjavila je danas da sve članice rade na tome da održe krhku koaliciju, manje od godinu dana od kada je preuzela dužnost.

Koalicija je pod pritiskom zbog unutrašnjih svađa i rastućeg nasilja sa Palestincima.

Ranije ovog meseca članica partije premijera Naftali Beneta odvojila se od vladajuće koalicije čime je vlada ostala bez tanke većine u parlamentu i pojavila se mogućnost za još jedne nacionalne izbore posle više godina političkog haosa.

Osmočlana koalicija, sastavljen od ultranacionalista, umerenih partija i male islamističke stranke sada ima isti broj od 60 mesta kao i opozicija u Knesetu od 120 mesta. Time se znatno komplikuje sposobnost vlade da usvaja zakone i povećava rizik da će zemlja biti ubačena u prevremene izbore.

„Ovo je izazovan trenutak za koaliciju sigurno. Politički govoreći ima prepreka“, rekla je prvakinja Laburističke stranke Merav Mikaeli, ali je izrazila nadu da će vlada opstati.

Mikaeli, koja je minsitarka saobraćaja, rekla je da svi šefovi partija rade zajedno da nadju svaki mogući način da sačuvaju vladu i da osiguraju da ona nastavi da radi kao što je radila do sad. Ona je govorila na sastanku Udruženja stranih novinara u Jerusalimu.

Poslanica Idit Silman napustila je desničarsku partiju Jamina, koju predvodi premijer Naftali Benet, ranije ovog meseca i pridružila se opoziciji. Ona je navela u pismu ostavke da se ključne vrednosti u njenom pogledu na svet ne podudaraju sa sadašnjom realnošću.

Benetova koalicija suočena je i sa drugim izazovima. Tekući nemiri oko svetog mesta u Jerusalimu, poznatog Jevrejima kao Brdo Hrama, a muslimanima kao kompleks džamije Al Aksa, doveli su do toga da mala islamistička stranka Raam, prva arapska stranka koja je ušla u izraelsku koaliciju, privremeno suspenduje svoje učešće iz protesta.

Izraelske vodje optužile su palestinski Hamas da organizuje nasilje u Jerusalimu i ohrabruje mlade Palestince da se sukobljavaju s policijom. Palestinci optužuju izraelsku policiju da koristi prekomernu silu i ukazuju na ogromam broj jevrejskih posetilaca Al Akse za vreme verskih praznika Pasha kao izvor tenzije.

Prema normama koje se dugo primenjuju, Jevrejima je dozvoljeno da posete to mesto ali ne i da se tu mole. Medjutim poslednjih godina mnogi su počeli da se tiho mole na tom mestu što povećava zabrinutost Palestinca da Izrael planira da preuzme to sveto mesto i podeli ga, što Izrael demantuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.